onsdag 22 maj

Opinion

Hur ska boende både på land och i stad ställa sig till att för varje generation vargar minskar deras rädsla för människor, frågar debattören.

Hur ska boende både på land och i stad ställa sig till att för varje generation vargar minskar deras rädsla för människor, frågar debattören. Foto (i hägn): Olle Olsson

Debatt: ”Rovdjuren ska inte få diktera villkoren”

Meningen kan väl ändå inte vara att ett rovdjur som vargen ska tillåtas diktera villkoren för människor och djurhållare?

Hur ska boende både på land och i stad ställa sig till att för varje generation vargar minskar deras rädsla för människor?

Nu kommer nya valpkullar som lär sig att det är ofarligt med bebyggelse och mänsklig aktivitet. Till hösten är valparna stora som schäfrar och börjar lära sig jaga.

Det kan väl inte vara meningen att rovdjuren ska diktera villkoren för djurhållare och människor som jagar och vistas i naturen?

Drar vidare

En fråga till de som tror att vargen behöver skyddsstatus: varför bryr ni er inte om alla fågelarter som minskar i rasande takt?

Vargen gräver en lya där det passar och frodas så länge det finns mat. Och när maten (viltstammarna) sinat drar de vidare.

Olyckor kommer ske

Jag är säker på att det kommer att ske olyckor med varg och människor inom en snar framtid. Ska folk sluta rida och gå ut med hunden i områden där vargen frodas?

Jag vill inte tänka tanken på hur mycket varg det kommer vara till hösten, från Mälardalen till Skånes sydspets. Där finns det mycket bytesdjur i naturen, men att vargen ändå har tamdjur på matsedeln säger mycket om dess natur. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.