Debatt: ”Risk för godtycke vid vapenval”

Jägare har stor nytta av utvecklingen av militära vapen, till exempel höjbar kolvkam. Det skriver Niklas Fägersten i ett svar på insändaren Militära vapen är inte gjorda för jakt. Därmed avslutar vi denna debatt om militärliknande jaktvapen på svenskjakt.se.

Med stöd i ett jakttorn skjuter man alltså sämre med ett vapen med öppet tvärt pistolgrepp på ett stillastående djur.
Skjuter man ännu sämre om man dessutom kan anpassa kolvens höjd, längd och dessutom i sidled? Jag anser att det är tvärt om: träffbilden blir bättre. Att det i dag finns höjbara kolvkammar på många av våra bruksvapen, är inte det en utveckling från de militära vapnen?
Det jag såg en risk med i mitt inlägg är att när man från Jägareförbundet skriver militärlikt, det finns en risk myndigheternas tolkningar kan bli godtyckliga.
Jämför till exempel försvarets Psg 90 med Remington700 target tactical eller Saur 202 synkro xt, som är två vapen du kan jaga med idag. Men kan du det i framtiden?
Rörande vapens lämplighet vid olika jakt så tror jag inte att någon drevjagar med en studsare som väger runt sex kilo. Men det går säkert fint att kombinera långhållsskytte och vakjakt med en bössa med så kallat militärt utseende.

Niklas Fägersten
Kumla

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.