söndag 21 april

Opinion

Debatt: Replik: ”Jägarexamen räcker inte, jägare blir man i skogen”

Joakim Koskis förslag i debattartikeln ”Vi behöver fler yngre jägare”, om att införa jägarexamen som ett individuellt val i landets gymnasieskolor, är utmärkt som verktyg för att öka antalet yngre jägare, men det löser inte hela problemet. 

Idag tar rekordmånga personer jägarexamen varje år, samtidigt som antalet lösta statliga jaktkort minskar. Vi måste hjälpa dem som tar jägarexamen att komma igång.
Intresset för jakt är större än någonsin, inte minst bland unga. Dessutom är kvinnor en starkt växande jägargrupp, vilket öppnar upp för en helt ny positiv tillväxt av jägarkåren.

Nätverk saknas
De som tar jägarexamen idag har emellertid inte alltid det nätverk som krävs för att kunna vara en aktiv del av jägarkåren. Samtidigt som antalet personer som tar jägarexamen ökar, minskar utfärdandet av statliga jaktkort. 
Under perioden 2012-2015 minskade det totala antalet lösta jaktkort i landet med nästan 10.000, samtidigt som antalet godkända jägarexamensprov ökade med drygt 7.000 per år. 
Det viktigaste problemet är alltså att våra nya jägare inte kommer in i gemenskapen och ut i skogen.

Smarta tekniska lösningar
Vi måste verka för att jägarkåren även i framtiden är den drivande kraften för viltvård. För att göra det måste kunskap förmedlas från den äldre generationen till den yngre. 
Jaktlagen runtom i landet innehar kunskap som sammantaget är ovärderlig för viltförvaltningen. För att föra vidare denna kunskap är det nödvändigt att nya jägare får vara med. 
The Great Wild arbetar aktivt för att skapa en teknisk lösning på detta problem – att göra det så enkelt som möjligt för jaktlagen att bjuda in nya jägare och för de nya jägarna att lätt kunna hitta dessa möjligheter. 
Vi tror att inbjudna jägare gärna betalar en slant för att vara med. Det ger ett välkommet tillskott till jaktlagskassan som kan gå direkt till förbättrad viltvård. 

Enad vision
Vi är övertygade om att jägarna, genom hållbar och ansvarsfull jakt, är de främsta försvararna av den vilda naturen. Med modern teknik och genom att bjuda till för varandra kan vi säkerställa att den nya generationen tar över stafettpinnen. 
För att det ska vara möjligt måste vi hjälpas åt. Vi arbetar varje dag för att uppnå denna vision och vi hoppas att många fler kommer ansluta sig. 
Så, gör det för all del gärna lättare för fler unga att ta jägarexamen, men låt oss framförallt se till att de också får den kritiska praktiska erfarenhet som krävs därefter.
Jonathan Rex
Johan Eldh

The Great Wild

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.