söndag 5 december

Opinion

Publicerad 22 maj 2014 - 14:49

Debatt

Debatt: Replik: ”Hur vill vi ha det med vargen”

Så länge som vargen är rödlistad sker i praktiken all jakt på dispens och med EU:s goda minne. Vill vi återta rätten att själva bestämma över vår vargjakt måste vi tvinga fram en ändring av vargens skyddsstatus i Bernkonventionen.

Visst, vi skulle kanske kunna förhandla med EU om rätt till begränsad jakt från gång till annan, dock med mössan i hand. Men, hela tiden kommer ju diskussioner om GYBS, MVP, inavelsfrågor och överklaganden att dominera.
En beståndsreglerande jakt som i dagsläget handlar om en decimering av den svenska vargstammen med minst två tredjedelar av populationen, som Jägareförbundet strävar efter, kommer eller kan aldrig beviljas av EU så länge som vargen är rödlistad.
Och som jag nämnt tidigare, EU-kommissionären med sin rådgivare LCIE har inga planer på att ändra detta. I stället vill man med alla medel försöka skapa acceptans för en stor vargstam i Europas kulturlandskap.
Till sist: Jägareförbundets 150 vargar, vem ska härbergera dessa cirka 20 revir söder om renbetesområdet? Samexistens med varg vet vi ju sedan tidigare att det inte går i ett kulturlandskap.
Så min fråga kvarstår, hur har man tänkt?

Gunnar Jakobsson
Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik

 

Torbjörn Lövbom svarar i en slutreplik

Jägareförbundet delar givetvis uppfattningen att vargens skyddsstatus bör ändras såväl nationellt som ute i Europa. Med förändrade viltstammar måste också förvaltningen ändras, något som inte minst gäller våra stammar av stora rovdjur.

Att en sådan ändring skulle ge möjlighet till att utrota vargen i kulturlandskapet, som i princip omfattar hela Europa är dock inte särskilt troligt.
Något som de flesta organisationer i Sverige har insett och därför accepterar att vi ska ha varg om än i begränsad omfattning och med utgångspunkt från den påverkan som den har på människor som bor och verkar i dess närhet.
En bedömning som också en majoritet av Sveriges Riksdag och den nuvarande regeringen gjort vid upprepade tillfällen de senaste åren.
I det fortsatta arbetet finns det all anledning att respektera varandras vägval och ställningstaganden och rikta fokus mot de hinder som finns för att vi ska kunna förvalta och begränsa vargstammen genom jakt. Oavsett slutmål så måste möjligheten att bedriva jakt på varg vara första delmålet.

Torbjörn Lövbom
Ordförande i Svenska Jägareförbundets Rovdjursråd

Därmed sätter vi punkt för debatten mellan Gunnar Jakobsson och Torbjörn Lövbom.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget