söndag 14 april

Opinion

Debatt: ”Regeringen måste vara tydlig i vapenfrågan”

Ska vi kunna arbeta effektivt mot terrorism och organiserad brottslighet krävs det att vi som politiker vidtar åtgärder som är verkningsfulla och inte bara till största del lägger käppar i hjulet för vanliga människor.

Att kommissionen ser över EU:s vapendirektiv är viktigt, men flera delar av förslaget riskerar endast att bidra till oproportionerlig byråkrati och att vanliga jaktvapen blir olagliga.
Förhandlingarna pågår nu i EU-maskineriet. Regeringen har från början sagt sig driva en linje om att inte försvåra för vanliga jägare och sportskyttar i Sverige. Men när nu förhandlingarna påbörjas så kommer det oroande signaler att Sverige skulle ha vänt.
För snart en månad sedan presenterade en av förhandlarna i Europaparlamentet, Bodil Valero (MP), sin position. Valero bejakar krav på regelbundna medicinska tester, förbud mot halvautomatiska vapen och driver för egen del att det ska införas ett obligatoriskt försäkringskrav, ett förslag som inte genomgått någon form av konsekvensanalys.
Det är tydligt att ett av regeringspartierna verkar driva en helt annan linje i Europaparlamentet än i regeringsställning.

Rapporter om bytt fot
Men vi har också sett rapporter om att regeringen i förhandlingar med andra medlemsländer verkar byta fot. I media rapporteras att regeringen bland annat vill förbjuda halvautomatiska vapen och kan acceptera begränsade vapenlicenser.
Ska vi bli framgångsrika i vår kamp mot terror och organiserad brottslighet handlar det inte om att bara göra saker, utan att vi gör rätt saker. Då måste vi stärka det arbete som också kan ge resultat, nämligen kampen mot illegala vapen och vapensmuggling.
Delar av förslaget från kommissionen kan bidra i det arbetet. Det är dessa delar vi måste fokusera på, i stället för att vi ska belasta polis, myndigheter och vanliga människor med all den byråkrati som exempelvis tidsbegränsade licenser och obligatoriska läkarundersökningar skulle innebära.
Vi måste ge oss på alla de grupper som använder illegala vapen för brott och terror istället för att försvåra för museum, jägare och sportskyttar.

Hoppas ord står sig
Regeringen har sagt sig ha denna ambition också. Men de signaler som kommer från regeringens förhandlingar med de andra medlemsstaterna och den linje som ett av regeringens partier driver i Europaparlamentet pekar åt ett annat håll.
Från Centerpartiets sida kommer vi fortsätta kampen för hårdare tag mot terror och organiserad brottslighet och mot ökad byråkrati för vanliga jägare och sportskyttar.
Vi kan bara hoppas att regeringen trots de oroande signalerna står vid sitt tidigare ord och håller samma linje som vi för nu går förhandlingarna in i ett intensivt skede och då är det upp till bevis.

Fredrick Federley (C), europaparlamentariker
Johan Hedin (C), riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson
Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.