onsdag 22 maj

Opinion

Politikerna lovade de svenska vapenägarna mycket, men när det blir dags att leverera är det endast ett klassiskt exempel på politisk dubbelmoral vi ser, skriver debattören. Foto: Mikael Damkier / Mostphotos & Kjell Erik Moseid

Debatt: ”Politikerna sviker Sveriges vapenägare”

I valrörelsen utlovade bland andra riksdagsledamoten Sten Bergheden (M), tillsammans med andra moderater, kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater enklare regler och ett starkare skydd för jägare och vapenägare i Sverige. Med förslagen i vapenutredningen blir det en total motsats till dessa löften om förbättringar och förenklingar.

Med löften om en vapenlagstiftning som skulle underlätta för laglydiga vapenägare, gav Sten Bergheden (M) och andra politiker många av oss förhoppningar om ett mer rättvist och praktiskt system, då han uttalade sig om att stärka vapenägarnas rättigheter.
Men i dag, efter att den upphaussade vapenutredningen presenterats, står vi som valboskap i fållan för att återigen gå till slakt, när realiteten enkelt kan beskrivas som en total motsats till dessa löften om förbättringar och förenklingar.

Missade mål

Enligt den nya utredningen framgår det tydligt att planerna inte bara missar målet om att förenkla och förbättra – om förslagen genomförs kompliceras och inskränks legala vapenägares rättigheter ytterligare. 

Den föreslagna lagstiftningen pekar mot striktare regler, ökade begränsningar och en minskning av rättssäkerheten för Sveriges vapenägare.

Dessa förändringar innebär inte bara ett hot mot vår befintliga rätt att äga och använda vapen för jakt och sportskytte, utan också en ökad administrativ börda som står i direkt motsats till det som utlovades.

Politisk dubbelmoral

Vad vi ser är ett klassiskt exempel på politisk dubbelmoral där valfläsk snabbt övergår till beska åtgärder som undergräver individens fri- och rättigheter. Detta är inte bara ett svek mot vapenägarna, det är ett svek mot alla de väljare som trodde på och stödde dessa politikers löften.

Det är dags för politikerna att vakna och agera i enlighet med de förväntningar de själva har satt upp.

Vi måste kräva att politiker i riksdag och regering tar ställning mot dessa försämringar och arbetar för att skapa en vapenlagstiftning som är både modern och balanserad, utan att kompromissa med säkerheten eller rättssäkerheten.

Till svars

Som väljare och som medlemmar i det civila samhället måste vi göra våra röster hörda. Vi kan inte passivt se på när våra rättigheter urholkas av de som en gång lovade att värna dem.

Det är dags att ställa politikerna till svars för deras handlingar och säkerställa att de lever upp till de löften de gav.

Absolut krav

Vapenägarna förtjänar bättre. Sverige förtjänar bättre.

Låt oss stå enade och kräva en lagstiftning som speglar respekt och rättvisa för alla laglydiga medborgare. Det är inte bara vårt ansvar, utan vårt absoluta krav.

Vilket parti kan lova att denna fars inte blir verklighet?

Vilket parti vill ha min röst?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.