fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Politiker – ta det ansvar folket har gett er”

Ta frågan till EU, driv den hårt, kräv att vargen omlistas och vänd på hotet: VI tar frågan till EU- domstolen, skriver debattören. Foto i Lycksele Djurpark: Lars Nilsson

Sedan vargens återkomst till Sverige är det två ledande partier som har haft möjlighet att lösa de problem som följer av densamma – M och S. Tyvärr har de inte haft förmågan att se vilka problem som komma skulle, inte heller har lyckats ta tag i problemen på ett trovärdigt sätt.

Idag befinner vi oss i en situation där de två stora partierna skyller på varandra och på EU. Problemen blir bara större och större, utredningar tillsätts, debatterna blir ett spel för det politiska galleriet, lösningarna uteblir och – när allt annat felar – utses det lagstiftande EU som det stora mörka molnet.
Detta trots att man tar långt hårdare strider med EU i andra frågor, men då frågor som berör ekonomin på ett långt mer kortsiktigt och omfattande sätt.

Inte en fjäder
2012 lovade den dåvarande regeringen att man nu skulle ta det hela till EU-domstolen. Det blev inte ens en fjäder av löftet. 
Sedan dess har frågan om vargen utretts otaliga gånger av olika regeringar – GYBS, MVP, uttag genom jakt, genetik, förvaltningsområden, överklaganden, med mera. 
Under tiden har vargstammen växt mer eller mindre fritt, samtidigt som ett antal andra djur och fåglar lever under långt större hot. Dessa arter har tydligen inte samma ”sexiga” framtoning eller symbolvärde som varg. 
Delar av Sveriges viltförvaltning verkar ha gått i stå på grund av en djurart som lever och mår alldeles förträffligt med en stam i ständig tillväxt och utan några hot, dessutom en art som inte på något sätt är hotad på världsbasis. 

Begränsade jakter
Några smulor i form av högst begränsade licensjakter har dock kastats ut till folket. Tyvärr har dessa smulor som oftast försvunnit i överklagandegapet.
Nuvarande regering säger sig ha större ambitioner än den förra, men det framstår som mer och mer tydligt att de inte har kraften att genomföra sina eventuella ambitioner. Orsaken till detta stavas med två bokstaver – MP. 
Det är nu på hög tid att de ledande partierna löser denna viktiga fråga, det vill säga att de sätter sig i samma rum, kommer överens, tar frågan till riksdagen och klubbar ett beslut som också genomförs. 
Hoten från EU framstår som tandlösa med tanke på hur andra medlemsländer förvaltar sin vargstam samt med tanke på att kommissionen aldrig gör allvar av sina hot eller driver dem vidare. 

Total kontroll
Det finns inget annat land som har så bra kontroll på sina rovviltsstammar, som har så bra uppföljning och så stor säkerhetsmarginal som Sverige. Det finns få länder som kan visa en så stark utveckling av desamma som Sverige. 
Ska Sverige då låta sig hunsas av enskilda kommissionärers privata syn i frågan? Ska Sveriges unika och framgångsrika viltförvaltning låta sig styras av några tjänstemän och politiker i Bryssel, ivrigt påhejade av mikroföreningar här hemma?
Vi har nu en situation där inte mindre än sex eller sju domstolar är involverade, dessa med olika syn och i vissa fall domslut i frågan. Föreningar med 50-200 medlemmar torpederar en sund och hållbar förvaltning av våra viltstammar, vargen inkluderad. 
Vi är i ett läge där de styrande inte tar tillfället i akt och styr upp det hela utan istället låter sig styras av ett fåtal utan vara sig kunnande eller erfarenheter av hur olika arter påverkar vår natur, landsbygden, djurhållning, jakten eller viltförvaltning i en bred mening. Vi talar enorma värden och en överhängande risk för att sänka decenniers viltvårdsarbete.

Kom överens!
Det finns bara en lösning på problemet.
De ledande partierna måste ta fram förslag till lagändringar som klubbas i riksdagen – att peta i förordningar har visat sig lönlösa. 
Visare måste de styrande inse att sporadiska ordväxlingar med EU inte för saken framåt.
Ta frågan till EU, driv den hårt, kräv att vargen omlistas och vänd på hotet: VI tar frågan till EU- domstolen! 
Vi kan inte leva med en situation där svenska förordningar och ambitioner åsidosätts av svenska domstolar till förmån för luddiga och föråldrade direktiv från kommissionen, vi kan inte leva med en situation där våra egna förordningar kan åsidosättas på grund av svaga eller vaga svenska lagar. 
Vi kan inte styra upp frågan genom förordningar som åsidosätts av osäkra domstolar eller hot från EU. Vi kan och ska inte längre vara rädda för hotet om EU-domstol. Svensk lagstiftning ska gälla och den måste vi vara villiga att försvara i EU-domstolen.

Balans i naturen
Denna fråga handlar inte om någon skattekrona till eller från i plånboken. Den handlar om balans i naturen, olika arter, livsvillkor för boende i aktuella områden, glesbygd, stora värden och livskvalitet.
Det är hög tid att de som har den verkliga makten tar sitt ansvar och slutar skylla ifrån sig. Ni kan lösa problemet på kort tid, detta kräver dock att prestigen och käbblet läggs åt sidan till förmån för viljan att lösa ett verkligt problem, ni har verktygen.

Michael Fossum

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.