söndag 23 juni

Opinion

När ska beslut i vapenärenden bygga på logik och följa lagen och inte egna allmänna råd eller agendor inom en myndighet, frågar debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Polisen drar åt tumskruvarna på legala vapenägare”

Polismyndigheten tycks göra allt för att avslå så många ansökningar om vapenlicens som möjligt. Taktiken man använder sig av för att laglydiga människor ska hindras att få licens är skrämmande.

Sedan en tid så har vårt land översvämmats av våldsdåd. De vapen som där förekommer är inte legala vapen utan uteslutande insmugglade från länder som är eller har varit i krig.

En reaktion på detta blir att Polisen drar åt tumskruvarna på legala vapenägare. Tumskruvarna tar sig dock rent hysteriska uttryck där Polismyndighetens allmänna råd och föreskrifter ändras och styrs enligt eget gottfinnande.

Allt för att avslå så många ansökningar som möjligt från legala vapenägare, utan anmärkningar i brottsregistret. 

Exempel på dumheter

• Avslag för att pipan till ett vapen är för lång. Sådana regler finns inte i vapenlagen.
• Avslag för att vapnet kan laddas med ett magasin med fler än de tillåtna för jakt (förutsatt att man införskaffar ett sådant). Även här saknas stöd i lagen, utan är rent hittepå.
• Avslag för att en sådan tävlingsgren inte finns. Att det funnits tävlingar på VM-nivå sedan 1950-talet är inget man känns vid.
• En ansökan i norra Sverige beviljas medan det regelmässigt blir avslag för samma ansökan i västra Sverige.
• En person som fått rätt mot Polisen i högsta instans får väldiga problem med sina ansökningar i framtiden.

Skrämmande taktik

Polismyndighetens taktik är skrämmande. Man överklagar alltid beslut i domstolar till högre instans om någon till äventyrs väljer att överklaga ett beslut och sedan får rätt.

Om ärendet sedan avgörs i högsta instans till vapenägarens fördel, då nekas nästa ansökan som liknar föregående fall för att driva ärendet genom domstolar tills Polismyndigheten till slut vinner.

I domstolarna representeras Polismyndigheten av jurister som förefaller sakna alla kunskaper om vapen. Det handlar mera om att driva ärenden för att få prejudikat för åtstramning inom ramen för egna interna bestämmelser.

Människan är farlig

När vapenlagen nu ändrats till del, uppvisar även andra myndigheter total avsaknad av kompetens. Något som får rent komiska effekter i lagförslagen.

Begrepp som särskilt farlig ammunition/kalibrar, att grövre kalibrar skulle vara onödigt farliga, med mera. Alla kalibrar och ammunition är särskilt farliga om de nyttjas fel, naturligtvis.

Det är även knivar, bilar, repstumpar, högafflar och toalettborstar också, om de nyttjas fel. Det är människan bakom som är farlig, oavsett om man har ett eller 35 vapen i sin ägo.

Vandel och skötsamhet

När ska beslut i vapenärenden bygga på logik och följa lagen och inte egna allmänna råd eller agendor inom en myndighet?
När ska lagstiftarnas arbete med nya lagar om vapen inbegripa att man frågar expertis, som vid allt annat arbete med nya lagar?
När ska vandel och skötsamhet vara det som avgör om man beviljas licens, i stället för hypotesen att alla vapen när som helst och inom kort kommer att nyttjas i brottsliga sammanhang, trots att fakta anger motsatsen?

Skapar misstanke

När ska politiken ge Polismyndigheten rättningskommando i sin tillämpning av lagar så att rättssäkerheten återställs i stället för handläggares och myndighetens fria åkning.
Polismyndigheten! Sluta bete er mot legala vapenägare. Ni skapar bara misstanke om att det finns en dold agenda, blotta misstanken att det finns en sådan skapar rättsosäkerhet.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.