
Vill Livsmedelsverket att vi slutar jaga vildsvin med sitt korvtillverkningsförbud, frågar insändarskribenten. Foto: Caroline Pettersson
Under lång tid, i vissa fall i över 30 år, har ofta småskaliga charkuterier tagit emot viltkött för att göra korv åt jägare som både vill och behöver få ut något mer av sitt kött än stekar och färs. Nu förbjuder Livsmedelsverket sådan legotillverkning och i varje fall vissa charkuterier tappar 25 procent av sin omsättning.
Samtidigt som detta sker förändrar man regelverket så att småskalig försäljning av vildsvinskött kan göras, efter utbildningar och anmälningar till myndigheter.
Utvecklingen inom Livsmedelsverket måste ha stått helt still. Varför förbjuder man legotillverkning i godkända anläggningar? Det måste väl finnas en lösning.
Eller måste vi jägare sluta jaga vildsvin för att vi inte kan ta hand om köttet på ett bra sätt?
Jag har själv gjort ett tiotal olika produkter på vildsvinskött under flera års tid, med lyckat resultat. Nu blir det noll.
Varför denna klåfingriga byråkrati? Är det bara för att jävlas med jägarkåren?
Abr
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson