tisdag 23 april

Opinion

Jägare och viltvårdare hånas som lustmördare av föreningar som samtidigt söker miljonbelopp ur Viltvårdsfonden, vilket får skribenten att ställa frågor till Naturvårdsverket. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Organisationer som beskriver jägare som lustmördare får medel ur Viltvårdsfonden”

Om en månad ska Naturvårdsverket börja dela ut pengar ur Viltvårdsfonden, som till 100 procent finansieras av människor som arbetar hårt för att vi även fortsättningsvis ska ha Europas bästa viltvård. Pengarna ska gå till organisationer som i ett debattinlägg nyligen beskriver dessa viltvårdare närmast som lustmördare.

För knappt åtta år sedan frågade jag i ett inlägg på Svenskjakt.se ledningen för Naturvårdsverket, om deras syn på att sponsra en oseriös organisation som Rovdjursföreningen.

Frågan besvarades redan dagen efter av Sara Hommen, chef för naturskydd och artförvaltning på Naturvårdsverket.

 

Mer bensin på bålet

Jag tackade för svaret i en replik och kunde senare konstatera att flödet av pengar i form av projektmedel, organisations- och stängslingsbidrag från Naturvårdsverket till Rovdjursföreningen minskade dramatiskt.

Läser man Rovdjursföreningens verksamhetsberättelse från de senaste åren ser man att flödet av pengar från Naturvårdsverket till Rovdjursföreningen inte bara återupptagits, utan att det också ökar från år till år.

Idag läser jag ett debattinlägg i Aftonbladet, ett av våra mer kända landstäckande medier, där Rovdjursföreningen tillsammans med Naturskyddsföreningen gör allt de kan för att hälla mer bensin på ett bål som redan är övertänt.

 

Som lustmördare

Om drygt en månad ska ni på Naturvårdverket dela ut medel från en Viltvårdsfond på drygt 100 miljoner kronor som till 100 procent finansieras av de som på ideell basis årligen dessutom investerar miljontals timmar för att vi ska fortsätta ha Europas bästa viltvård, men som i debattinlägget närmast beskrivs som lustmördare.

 

Fler frågor

Idag, drygt sju år senare, frågar jag er på Naturvårdsverket:

Varför har ni igen börjat pumpa in stora summor i Rovdjursföreningen?

På vilket sätt menar ni att Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen bidrar till att minska polariseringen?

Hur mycket av Viltvårdsfondens dryga 100 miljoner kronor kommer att gå till de två föreningarna som står bakom debattinlägget?

Jag är tacksam för ett lika snabbt svar som förra gången.

 

Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.