torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Onödigt många älgar dör på järnvägsspåren”

När järnvägssträckan Ockelbo–Järbo trädsäkrades efter stormen Gudrun påtalade vi för Banverket risken för älgolyckor om inte slyet röjs bort regelbundet. Men något intresse att lyssna på oss fanns inte.

Att läsa artikeln på svenskjakt.se om tågdödade älgar längs med järnvägen mellan Falun och Borlänge var intressant för min del, eftersom jag fanns med som LRF-representant vid en av de första sträckorna som trädsäkrades efter stormarna Gudrun och Per. Det var sträckan Ockelbo–Järbo i Gävleborgs län.
Både från enskilda markägare och från LRF påtalade vi riskerna för ökat antal älgolyckor på grund av sly som snabbt växer upp i de trädfria zonerna.

Irriterat Banverk
Från dåvarande Banverket, men även från den så kallade mellanhanden Lantmäteriet, fanns ingen som helst förståelse för våra farhågor.
Jag själv försökte i avtalsskrivningen få med att röjning skulle genomföras vid exempelvis 80 centimeters höjd på slyet, men det förslaget möttes med irritation från Banverket, och även förrättningsmannen var helt kallsinnig till den varianten.
Mitt intryck var att man ansåg att det fanns endast ett problem, och det var risken för nedfallna träd på elledningarna. Något annat behövde man inte bry sig om.

Många påkörningar
Jag tror och hoppas att förmågan att lyssna mer till markägare och andra som berörs av trädsäkringen blivit lite bättre med åren. Men som artikeln visar är det ju fortfarande ett betydande problem, hur man ska undvika att mängder av älgar dör på järnvägen.
Hur det ser ut på den sträcka jag var med på vet jag inte, men det är numera även trädsäkrat på min jaktmark norr om Ockelbo.
Lite subjektivt så kan nog jag känna att trots en ganska låg vinterstam, sker det påkörningar vid förvånansvärt många tillfällen under ett år.

Per-Olof Uhrus
Ockelbo

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.