Skåne är tamdjurstätt. Många fårbönder vittnar om att de lägger ner sin verksamhet efter att varg tagit flera av deras djur, skriver debattörerna. Foto: Martin Källberg och Mostphotos
Bakgrunden är att länsstyrelserna just nu ser över miniminivåer för varg. Förslaget på ny miniminivå i södra rovdjursförvaltningsområdet är 60 individer. Det är en ökning med 55 individer, från dagens fem.
Länsstyrelsens chef för viltenheten i Gävleborg uttalade sig nyligen om att de vill se en ännu större förändring, så att det flyttas mellan 60 och 85 vargar till södra förvaltningsområdet.
Det nya förslaget är orimligt och måste avvisas. Den nuvarande nivån är enligt Naturvårdsverket att det ska finnas 300 vargar i Sverige.
Riksdagen har beslutat att det ska finnas mellan 170 och 270 vargar i Sverige.
Centerpartiet i Skåne anser att en ökning av vargstammen från dagens nivå riskerar få mycket allvarliga konsekvenser.
Vi vet redan att vargen breder ut sig snabbt i södra förvaltningsområdet och kan nästan varje vecka läsa om problem som vargetableringen skapar.
Tillgången på föda är god och gör att vargen sprider sig snabbt och antalet revir ökar. Möjligheten till vargjakt är mycket begränsad och kan endast bedrivas som licensjakt eller skyddsjakt.
Skåne är tamdjurstätt. Många fårbönder vittnar om att de lägger ner sin verksamhet efter att varg tagit flera av deras djur.
Betesmarker växer igen och lantbrukare känner oro när de inte längre kan garantera djurens säkerhet.
I takt med att antalet vargar ökar kommer bland annat Skånes unika kronviltstam, antalet rådjur och älgar att minska.
Det går inte att blunda för de ekonomiska konsekvenserna som utbredningen av vargen för med sig, både i rekreationsvärde och i köttvärde för utebliven viltköttsförsäljning. Samtidigt är det flera jägare som inte längre vågar släppa sina jakthundar då man är rädd att ens hund blir tagen. Rädslan bland människor som bor i och runt vargrevir är ofta stor.
Med anledning av ovanstående anser vi att vargstammen måste hållas på den nivå som riksdagen beslutat om.
Jörgen Sjöslätt
Ledamot (C) i viltförvaltningsdelegationen Skåne
Birte Sandberg
Gruppledare Centerpartiet Skåne
Annette Linander
Ledamot i Regionala utvecklingsnämnden, Centerpartiet
Ulrika Axelsson
Regionpolitiker, Centerpartiet
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson