lördag 20 april

Opinion

Debatt: ”Nu kan vi bara hoppas på vettig rovdjurspolitik”

"Man ser hellre betydande ökningar av rovdjur än en levande landsbygd." Foto i hägn: Olle Olsson

Vad händer med rovdjurspolitiken i en kommande regering? Vågar man ta strid mot naturfundamentalister och vilseledda EU- kommissionärer, och skapa en tydlig och hållbar rovdjurspolitik? Är det ens möjligt med tanke på samarbetspartiernas olika syn i rovdjursfrågan?

De svar som gavs innan valet på frågor kring rovdjurspolitik och olika myndigheters agerande, tyder inte på att de som nu ska bilda basen i en regering tänker ta någon större notis om synpunkterna man fått från oss på landsbygden.
Socialdemokraterna gav inte några tydliga svar alls, medan Miljöpartiet deklarerade ett nej till en rovdjurspolitik som innebär en förvaltning av rovdjursstammarna och att ansvaret för jaktfrågor flyttas från Naturvårdsverket.
Man ser hellre betydande ökningar av rovdjur än en levande landsbygd.

Många angrepp
Den gångna sommaren har vi i olika delar av landet, inklusive södra Sverige, sett vad de allt för stora och växande rovdjursstammar får för verkan på oss, främst i glesbygden.
Ett stort antal får har dödats av varg, trots godkända inhägnader. Nötboskap har dödats och skrämts på flykt av varg. Tamhundar har tagits inne på villatomter av varg och skogsarbetare och bärplockare har angripits av björn.
Lyckligtvis har ingen människa skadats allvarligt medan det psykiska lidandet för djurägare och direkt drabbade måste vara fruktansvärt.
Till detta kommer oerhörda kostnader för samhället för ekonomiska ersättningar till drabbade, samt för rovdjursstaket som inte tycks fungera.

Kan bara hoppas
Många hoppades nog att väljarna i större utsträckning skulle väga in rovdjurspolitiken i sitt val av politiska partier då det påverkar, och kommer att påverka, oss på landsbygden i mycket stor omfattning framöver.
Tyvärr blev det inte så, då landsbygdsfrågorna kom in i debatten i begränsad omfattning och sent i valrörelsen.
Vi som drabbas av bristen på en vettig rovdjurspolitik kan nu bara hoppas på att de valda politikerna som ska ingå i en ny regering och riksdag, inte lyssnar för mycket på den romantiserade bilden av våra rovdjur, utan att man också ser till de människor som vill leva och verka på landsbygden och fortsätta vårda det öppna landskapet, samt ger oss möjlighet att förvalta rovdjursstammarna på samma sätt som övrigt vilt!

Johnny Anderson
Högsby

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.