lördag 20 april

Opinion

Debatt: ”Nu får det vara nog”

Varför ska jag betala det statliga jaktkortet när inte staten sköter sitt åtagande utan tillåter en okontrollerad tillväxt i vargstammen, undrar debattören. Foto: Olle Olsson

Karl-Erik Nyberg är mycket kritisk till hur politiker och myndigheter hanterar vargfrågan, och han tycker inte att Jägareförbundet agerar tillräckligt kraftfullt för att få till en förändring. Nyberg får svar direkt av Torbjörn Lövbom i förbundets rovdjursråd.

Jag har följt Jägareförbundets ageranden i vargdebatten, både i sociala medier och i Svensk Jakt under lång tid. Jag måste säga att det nu får vara nog i hur debatten förs och hur den svenska vargstammen får växa.
Jag läser på svenskjakt.se om hur vargstammen sköts i vårt grannland Finland och förundras över skillnaderna jämfört med Sverige. Varför ska jag fortsätta att vara medlem i Jägareförbundet? Varför ska vi jägare betala för det statliga jaktkortet?
Varför ska vi jägare, tamdjurshållare, samer, fäbodbrukare, med flera tolerera att det sitter tjänstemän – välbetalda via svenskarnas skattsedel – och jävlas, förhalar och förvränger verkligheten, i stället för att få ordning och reda i vargförvaltningen.

Jäser i leden
Vill ni fortsätta med Jägareförbundet så som grundtanken en gång var, så säger jag: agera på ett mera förtroende ingivande sätt. Förbundet håller på att borras i sank av de som sitter i regering och riksdag, de som skiter i gräsrötterna.
Vem är det som betalar deras löner? Det jäser mycket kraftigt i bland gräsrötterna.
Låt inte dessa rovdjurskramare och andra fundamentalister få fortsätta med sitt tarvliga beteende och med hjälp av jurister styra hur vi i vårt land ska sköta förvaltningen av rovdjursstammen.
Jag ser fram mot ert svar på mitt inlägg i debatten.
Karl-Erik Nyberg
Medlem i Jägareförbundet sedan 1960-talet

 

Svar direkt från Jägareförbundet

Karl-Erik Nyberg uttrycker på ett mycket bra sätt det kaos och den röra som omgärdar vargförvaltningen. Jag kan bara understryka att de allra flesta jägarna känner exakt samma sak.

Sverige har inte klarat av att hantera frågan. Trots att det har tagits fler beslut i riksdagen om att reglera vargstammen, än vad som krävs för att ändra grundlagen, så händer ingenting.
Länsstyrelserna har beslutat om jakt, Naturvårdsverket har godkänt denna och sedan stoppar förvaltningsdomstolarna allting – med hänvisning till EU-rätten.
Det märkliga är att andra länder med samma EU-rätt kan reglera sina vargstammar. Det är inte bara Finland som jagar varg.
Läs denna skrivelse som förbundet skickat in till Naturvårdsverket och använt i överklagningar till domstolarna.

Tappad tro
Eftersom EU-rätten är överordnad svensk lagstiftning har domstolarna konsekvent använt Art- och habitatdirektivet som grund för sina avgöranden. De har inte tagit hänsyn till EU-domstolens avgörande för den finska vargjakten.
Men i en demokrati kan inte ens regeringen påverka domstolarnas avgörande – de är självständiga och ska så vara.
Det är inte konstigt om många tappar tron på det demokratiska systemets förmåga att hantera frågan.
Svenska Jägareförbundet är en intresseorganisation. Vi äger som bekant inte besluten. Vi kan däremot påverka genom att ta fram fakta och kunskap. Påtala det orimliga. Försöka få riksdag och regering att instifta lagar och regler som tar hänsyn till våra argument.
När det gäller vargfrågan så har vi lyckats i flera delar. Men vad hjälper det när vi ändå inte får till någon beståndsreglerande jakt?

Inte nöjda
Vi kommer inom kort att ha ett möte med ansvarig minister och framföra våra krav och synpunkter.
Tro mig Karl-Erik Nyberg, vi är inte nöjda. Vargfrågan är en av de frågor som har högst prioritet.
Och jag hoppas verkligen att du och alla andra förstår att vi känner precis samma frustration som du. Men det finns inga enkla lösningar och det är vi lika besvikna på som du.
Torbjörn Lövbom
Ordförande Svenska Jägareförbundets rovdjursråd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.