2010 tillsatte regeringen en utredning där Naturvårdsverket, Jordbruksverket och SVA fick i uppdrag att se över hur invandrade vargar skulle hanteras.
Man kom fram till att vargarna innan eventuell flytt skulle vistas i Sverige i fyra månader för att inte riskera att rabiessmitta och vargens dvärgbandmask (en annan mask än rävens dvärgbandmask som redan finns i landet) skulle spridas.
Panik utbröt
När Tivedenvargarna påträffades i Norrbotten och det blev intressant att flytta dessa, fick Naturvårdsverket panik och frångick de flesta av de regler man fastställt något år tidigare.
Vargarna flyttades innan fastställd tid gått. Inte heller följde man WHO:s avmaskningsrekommendationer om två avmaskningar, något som enligt WHO minskar risken för spridning av smittan.
Smittan kan finnas
Naturvårdsverket ansåg sig kunna detta bättre än WHO och hänvisade till okänd källa, som påstått att det räckte med en avmaskning.
Huruvida man förde in dvärgbandmasksmitta märker vi inte förrän kanske om 15–20 år, när den första människan avlider. Så lång är inkubationstiden.
Vi vet också att det är tämligen vanligt att vargarna på den rysk-finska sidan är bärare av dvärgbandmask.
Hans Boström
Medlem i Västjämtlands jvk och leg.vet.