Debatt: ”Myndigheter obstruerar aktivt förvaltningen av varg”

Vi respekterar att man kan ha olika uppfattning i politiska frågor, det gäller självklart även förvaltning av varg. Vissa vill inte ha dessa rovdjur alls i Sverige, andra verkar inte se någon övre gräns för hur stor stammen ska vara. Det vi har svårare att förstå är när myndigheter använder till buds stående medel för att obstruera demokratiskt fattade beslut.

Martin Kinnunen (SD).

Utifrån ett vetenskapligt underlag beslutade riksdagen 2013 om ett intervall på 170 till 270 vargar i Sverige. I ett senare skede satte Naturvårdsverket ett sorts golv på 300 individer och nyligen uppskattades antalet vargar i Sverige till ungefär 450.

För hindra jakt

Såväl EU som internationella miljöorganisationer har engagerat sig för att förhindra jakt i Sverige, vilket rödgröna partier verkar tycka vara helt i sin ordning.

Magnus Persson (SD).

Den offentliga förvaltningen, exempelvis länsstyrelserna och Naturvårdsverket, präglas dessutom av en sorts inneboende tröghet som förefaller syfta till att fördröja och förhala, i stället för att bidra till att riksdagens beslut faktiskt verkställs.

Stor skada

Eftersom vargen är överetablerad i delar av Mellansverige migrerar den söderut. Det innebär att det nu finns vargar i exempelvis Västsverige och Skåne, som orsakar stor skada.

Får och andra tamdjur bits ihjäl och många upplever otrygghet med vargar inpå knuten. Det är dokumenterat att en enskild varg på kort tid kan döda dussintals får.

Vi är mycket nöjda med att landsbygdsfrågor idag styrs av Tidö-partierna i stället för av en rödgrön regering. Äntligen har vi fått lite styrfart kring de här frågorna, vilket inkluderar en utökad licensjakt och förhoppningsvis också tydligare och enklare regler för skyddsjakt.

Vi ser också fram emot en ny myndighet för viltförvaltning.

Högre växel

Det exceptionellt höga antalet vargar indikerar dock att vi behöver lägga in en högre växel. Till att börja med behöver licensjakten utökas och dessutom omfatta hela Sverige.

Uppdaterade underlag ska användas för att skyndsamt kommer åt de vargar som åstadkommer stor skada. Vi och Sverigedemokraterna förespråkar dessutom ett snabbspår för skyddsjakt, så att beslut om skyddsjakt kan fattas inom 24 timmar efter ett konstaterat angrepp.

Utökad jakt

Om inte detta kan genomföras nu, när både riksdag och regering har satt ner foten, när går det då?

Moderaterna och Kristdemokraterna – liksom Sverigedemokraterna – har gått till val på att vargstammen ska ned till 170 individer. Då kan vi knappast möta väljarna 2026 och konstatera att antalet ligger kvar på mer än det dubbla.

Vi utgår därför från att regeringen driver på för kraftigt utökad jakt kommande vinter.

Folkvalda eller aktivister

Oavsett var man står i sakfrågan – man kan tycka olika där – bör man ta principiell ställning till var man anser att makten ska ligga. Ska beslut som rör svensk viltförvaltning styras av folkvalda eller av aktivister?

Vi kan tillägga att anti-jakt-organisationer ofta har ett extremistiskt anslag, och drar sig inte för jaktsabotage och till och med mordhot.

Vi behöver också ta ställning till om viltförvaltning i Sverige ska styras av svenska politiker eller av EU och utländska lobbyister.

Vi nämner detta eftersom krafter inom EU har stora ambitioner på området och gärna flyttar bort beslut från de folkvalda i respektive land.

En bit på vägen

Av både demokratiska och rent logiska skäl bör beslut kring viltförvaltning flyttas närmre dem som berörs av dem. Det är det som vi i Sverigedemokraterna står för.

Vi kom en god bit på vägen genom regeringsskiftet förra året, men det finns en del kvar att göra.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget