Debatt: ”Miljörörelsens särskilda form av demokrati”

Riksdagshuset. Foto: Camilla Svensk

På riksdagens hemsida läser jag ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”. Men är det verkligen så. Stora miljöorganisationer förespråkar en annan ordning.

Den 14 september i år utnyttjade jag genom att rösta den möjlighet som jag har att påverka hur jag vill att det framtida svenska samhället ska se ut. Jag vet av erfarenhet från tidigare val att jag inte är garanterad att få det precis som jag vill, men en sak vet jag: min röst väger lika tungt som alla andras, direktörs som arbetares.
Det var i alla fall vad jag trodde fram till fredagen den 31 oktober 2014.
Efter att idag ha läst ett brev undertecknat av ordförandena för två svenska ideella föreningar och en internationell stiftelse och adresserat till en avgående miljökommissionär i EU är jag inte lika säker längre.
I brevet jag läser gör sig undertecknarna till talesmän för generaldirektören för ett av Sveriges statliga verk och ondgör sig över att hon känner sig bunden av ett demokratiskt riksdagsbeslut taget med motstånd från mindre än 13 procent av oss röstberättigade.

Stort statligt stöd
Om generaldirektören själv också skrivit till kommissionären och beklagat sig framgår inte men på Svenska Naturskyddsföreningens, en av de föreningar vars ordförande undertecknat brevet, hemsida ser jag att frågor om brevet kan riktas till (d)en jurist som tidigare i år mottagit 2.500.000 kronor i bidrag och som nästa år kan se fram emot att motta lika mycket av samma generaldirektör.
Som brukligt är vid svenska val bildar ledaren för det parti/block som får flest röster regering. Om det var för hans uttalande i vargfrågan eller inte som Stefan Löfven och Socialdemokraterna fick flest röster vet jag inte, men hans uttalande verkar i alla fall inte ha fallit undertecknarna av brevet jag läser i smaken.
I brevet ber de faktiskt en avgående EU-kommisionär att utöva tryck på Sveriges nya statsminister så att han river upp det tidigare nämnda riksdagsbeslutet, trots att det är framröstat som folkets vilja i det demokratiska system där ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”.

Företräder ett fåtal
Av de tre personer som undertecknat brevet representerar en av dem enligt egen, eller rättare sagt sin föregångares, utsago 2,7 procent av Sveriges röstberättigade, medan en annan representerar 0,06 procent.
Den tredje personen representerar en internationell stiftelse som enligt regeringsformen officiellt har mindre att säga till om i Sverige än jag har med min enda röst.
Jag vet inte vem jag ska vända mig till men helst skulle jag se att någon representant för den svenska demokratin, gärna Stefan Löfven, berättar om vi är på väg att byta ut det demokratiska system som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i mot ett system där landet styrs av avgående EU-kommisionärer påverkade av miljölobbyister.

Lika värde
Vilket annat europeiskt land, styrt av dessa lobbyisters ideologier, kan uppvisa en finare natur, större biologisk mångfald inklusive stora rovdjur, bättre viltförvaltning och ett, bland den allmänna befolkningen, större engagemang i naturfrågor än det Sverige som i generationer byggts på en grund där vi alla har en röst med lika värde?
Var finns bevisen på att kortsiktiga ekonomiska intressen i form av ägare av internationella lotterier och Rewildingrörelser är bättre på att långsiktigt ta vara på den svenska natur som vi med rätta är så stolta över?
När blev ordspråket ”Det man äger och lever av vårdar man” omodernt?
Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.