Att Jägareförbundet försöker öka sitt inflytande över älgförvaltningen lär inte leda till någon förbättring, enligt debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Mer byråkrati ger ingen bättre älgförvaltning”

Att tro att Jägareförbundet och jägarna ska tillföra något nytt vad gäller förvaltningen av älgen med ytterligare byråkrati är nog bara en önskedröm.

Jag noterar att Jägareförbundet Gävleborg har tillsatt en projektgrupp som ska arbeta för en bättre älgförvaltning. 

Som jägare och markägare är jag förvånad över den rådande byråkratin inom älgförvaltningen, som med pompa och ståt sjösattes för över ett decennium sedan, med ett katastrofalt resultat. Trots allt är det bara resultatet som räknas.

På en punkt har man lyckats, och det är kostnadsökningen för byråkratin inom förvaltningen.

Större inflytande

Markägarna är de som har det största inflytandet över älgstammens storlek. Den ska regleras i förhållande till betesskador i ungskogen.

Nu ger sig jägarna via sitt förbund in i diskussionen, och tänker utbilda och styra jägarna mot förmodligen ett ännu större inflytande över älgstammen. En ordning, som i stort är grunden till den situation som råder idag och som de själva är en del av.

För många vargar

Det råder inget tvivel om att älgen är hotad inom vissa områden, men då på grund av varg som fått öka utom kontroll. Med det kan Naturvårdsverket och länsstyrelserna hjälpa till, om insikten finns kring problemet.

Det är fortfarande bara resultatet som kommer att räknas. 

Alla inblandade är välutbildade och har stor erfarenhet av både jakt och skogsbruk, samt statistik och administration, ändå har vi den här situationen.

Att tro att Jägareförbundet och jägarna ska tillföra något nytt med ytterligare byråkrati mot bakgrund av att de alla har varit med på resan, är nog bara en önskedröm.

EU kvarstår

Som jag ser det så måste den nya projektgruppen i Jägareförbundet Gävleborg ta av markägarna beslutsrätten som följer av äganderätten, och även ta bort 

beslutsfattandet från både Naturvårdsverket och länsstyrelsen i frågan.

Då återstår fortfarande EU, om man ska lyckas förändra nuvarande situation. Det är fortfarande bara resultatet som kommer att räknas. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget