På många håll är stammarna av hjortdjur så stora att de ställer till med stora skador. Ett ökat jakttryck är nödvändigt, anser debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson.
Den omdiskuterade och synnerligen väl utredda frågan om jakttider lämnar jag därhän. Men i samma artikel framför Thulin några mycket märkliga påståenden.
Han skriver att ”Det talas om att hjortdjuren är ett hot mot biologisk mångfald och att de måste regleras, av oss människor eller stora rovdjur beroende på aktör. Detta är mycket olyckligt och dessutom felaktigt”.
Thulin skriver vidare att ”Ett orosmoln på den tämligen ljusa himlen är allt högre röster som ivrar för ett ökat jakttryck på våra hjortdjur”.
Förvaltning kräver jakt
En adaptiv förvaltning kräver självfallet att viltstammarna måste regleras genom jakt. På många håll är stammarna idag så stora att de inte bara ställer till med stora skador utan också utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.
I delar av till exempel Sörmland är skogarna utarmade på bete beroende på för stora stammar, främst av dovhjort.
Det medför att dovhjortarna söker ut mot jordbruksbygderna där de åsamkar stora skador. Samtidigt blir det allt mindre föda kvar i skogarna, till men för alla hjortdjur.
De som ”ivrar för ett ökat jakttryck” gör det oftast på mycket goda grunder och utgör verkligen inte något ”orosmoln”. Ett orosmoln är däremot Carl-Gustaf Thulin med sina helt obegripliga åsikter.
Sören Larsson
revisor i Svenska Jägareförbundet