söndag 23 juni

Opinion

Ingen som inte vill är tvingad att bedriva vårjakt, men man bör inte lyckas med att hindra andra från att uppleva vårens tid i markerna med studsaren i hand, anser skribenten.

Ingen som inte vill är tvingad att bedriva vårjakt, men man bör inte lyckas med att hindra andra från att uppleva vårens tid i markerna med studsaren i hand, anser skribenten. Foto: Lina Kronberg

Debatt: ”Sköna maj välkommen”

Vårjakten är en underbar upplevelse. Ingen som inte vill är tvingad att bedriva denna fina jakt, men man bör inte hindra andra från att uppleva vårens tid i markerna med studsaren i hand.

I Svensk Jakt nr 4/2022 läser jag äntligen ett sakligt och icke känsloladdat inlägg kring vårjakten på råbock, författat av Bernt Karlsson. Denne har stor erfarenhet från denna jakt både från Skottland, Danmark och markerna i norra Sverige.

Inte en enda av de personer med negativ inställning till vårjakten som jag pratat med, har visat sig ha den minsta erfarenhet av vårjakt på råbock – men ändå en klar uppfattning.

Nejsägarna säger sig värna om råbockstammarna. Hotet, säger man, kommer från de små markernas jägare och utländska jägare. Särskilt danska jaktpendlare pekas ut. De utgör ett hot mot bockstammen.

 

Smyg- och vaktjakt

Smyg- och vaktjakt är vad som står till buds, och är väl anpassat för små jaktmarker. Här får man avstå från att använda drivande eller stötande hundar. Den lilla marken utgör genom sin litenhet en begränsning för uttag, men genom åtling av många slag kan markens viltproduktion ökas.

Lätt nog kan detta övergå till ”lockande av vilt”, men mot detta finns lag. Det är dock sällan en anmälan följs av fällande dom vilket kan bero på åtminstone två saker. Domstolen anser anmälan grundlös och domstolen inser att det ligger missunnsamhet bakom anmälan.

Lars Alm, sedermera chefredaktör för Svensk Jakt, skriver i sin utmärkta bok Rådjurets liv (1981) om vårjakt på råbock: ”Som alternativ till sen höst- och vinterjakt är den obetingat att föredraga.”

 

Behovsprövad jakt?

I de senaste numren av Svensk Jakt finns flera anmärkningsvärda uttalanden. I Svensk Jakt nr 1/2022 framgår, i en intervju med förbundsordförande Peter Eriksson, att Jägareförbundet ”landat i att vårjakt på råbock inte behövs i Södra Sverige”.

Jakt ska alltså vara behovsprövad. Fram för enbart skyddsjakt? Behov av beckasin-, ejder- och morkulljakt på våren har ju visat sig inte föreligga. Inte heller har vi något behov av fasan- och rapphönsjakt, och många andra jaktformer. Eller?

Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets – enligt egen uppfattning en av de bästa rådjursmarkerna i landet – säger i Svensk Jakt nr 4: ”Jägareförbundet ska förvalta viltstammarna, inte jakttillfällena.”

Har forna tiders jägartalibaner återtagit makten? Är vi tillbaka i den tid då Svenska Jägareförbundet hånfullt kallades för Svenska Jägareförbudet?

 

Ingen är tvingad

När råbockjakt med premiär den 16 augusti infördes hördes liknande ramaskri från nejsägarna, precis som nu. De har tystnat och augustijakten har blivit en efterlängtad premiär för många.

Så kommer också att ske med vårjakten om den får fortsätta en tid och negativisterna inte lyckas i sitt uppsåt att frånta jägarna den.

Vårjakten är en underbar upplevelse. Ingen som inte vill är tvingad att bedriva denna fina jakt, men man bör inte lyckas med att hindra andra från att uppleva vårens tid i markerna med studsaren i hand.

Sköna maj välkommen till vår bygd igen …

 

John Duff

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.