lördag 20 april

Opinion

Debatt: Människor tar lagen i egna händer

Foto: Olle Olsson

Den politiska soppan tar tydligen aldrig slut. Riksdagens demokratiska beslut att genom jakt förvalta ännu ett svenskt vilt har återigen stoppats av naturfundamentalister.

Beslutet om jakt bygger på att numerären på den svenska vargstammen i dag överstiger det senaste uppsatta målet för gynsamm bevarandestatus på 270 vargar.
En samlad bedömning av Sveriges vargforskare säger att vargstammen i dag uppgår till minst 400–500 individer. Människor som lever i varglänen upplever vargstammen mångdubbelt större.

Nödvändigt med jakt
Den av Sveriges riksdag demokratiskt beslutade förvaltningen av vargen har en stor majoritet av svenska folket bakom sig och är nödvändigt för att fullständigt kaos inte ska bli följden.
Titta bara på Finland där man ”överlåtit” förvaltningen till landsbygdsbefolkningen och där vargstammen nu minskar drastiskt.
När man bor på landsbygden vet man dock att varken naturfundamentalister, Naturvårdsverket eller svenska miljöministrar behöver bekymra sig om vargjakten. Det finns otroligt många människor som är beredda att ta stora risker och offra stora resurser för att hålla vargstammen på så låg nivå som möjligt.

Egentligen skygg
Ska det finnas någon acceptans för varg på den svenska landsbygden måste både EU:s och Sveriges politiker inse att utan dessa mäniskors stöd är den svenska vargen snart återigen utrotad.
I dag hör man rapporter från varglänen om vargar inne i samhällen attackerande hundar, tamboskap och smygande runt skolor och bebyggelse. Vargen i sitt ursprug är är ett skyggt vildmarksdjur, jagat av människan till denna skygghet. Och det är bara i den formen vargen har en plats i den svenska faunan.

”Landsbygdsbo”

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.