Att jägare ska ingå i det militära förslaget innebär flera risker. Bland annat kommer de att betraktas som legitima mål av en fiende, skriver debattören i en replik. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Många risker med jägare i det militära försvaret”

Trots fördelarna med att använda jägarnas färdigheter och engagemang finns det en allvarlig risk att en sådan integrering skulle likställa civila, inklusive deras bostäder, med militära mål. Bland annat därför är jag tveksam till förslaget om att jägare ska vara en del av det militära försvaret.

Jag uppskattar engagemanget som signaturen Henrik ger uttryck för i debattartikeln Jägare kan organiseras som en del av det militära försvaret där han försöker hitta innovativa lösningar för att stärka landets försvarsförmåga. Dock vill jag lyfta fram några centrala bekymmer som jag anser vara viktiga att adressera.

En allvarlig risk

Trots fördelarna med att använda jägarnas färdigheter och engagemang finns det en allvarlig risk att en sådan integrering skulle likställa civila, inklusive deras bostäder, med militära mål.

Denna problematik illustreras tydligt i konflikten mellan Israel och palestinierna, där civila, framför allt kvinnor och barn, kontinuerligt drabbas.

Det är en pågående humanitär kris där sjukhus till och med bombas med förevändningen att de utgör militära mål.

Vapenfri plikt

Dessutom är det viktigt att reflektera över idén att tvinga jägare in i en konflikt och ge dem vapenplikt, något som skiljer sig markant från Sveriges tradition av vapenfri värnplikt.

Det är avgörande att upprätthålla möjligheten till vapenfri värnplikt, vilket historiskt sett har varit en grundpelare för bred mobilisering.

Respektera åsikter

Att förutsätta att alla jägare, enbart genom att inneha vapen för jaktändamål, är villiga att delta i aktiviteter som innebär att släcka människoliv, är en förhastad generalisering.

Det är viktigt att respektera olika åsikter och inställningar inom jägargemenskapen.

Avslutningsvis betonar jag vikten av en fortsatt öppen dialog och diskussion för att balansera behovet av att stärka försvaret och samtidigt skydda grundläggande rättigheter och trygghet för våra medborgare.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.