lördag 22 juni

Opinion

Det är betydligt viktigare att ha majoriteten i utskottet och riksdagen, och inneha regeringsmakten, än att ha en ordförandepost i ett utskott. I alla fall om man vill få till en förändring på riktigt, i till exempel jaktfrågorna, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Makten över jakten finns i regeringen och hos riksdagens majoritet”

Den verkliga makten för att på riktigt göra skillnad finns hos regeringen, och hos riksdagsmajoriteten. En ordförande i ett av riksdagens utskott har ingen möjlighet att driva en politik som inte accepteras av regering och riksdag, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

I tisdags valdes riksdagens olika utskott för den nya mandatperioden och därmed också vilka som ska sitta i utskottens presidium, alltså som ordförande och vice ordförande.
I samband med detta har det skrivits både i denna tidning, i många kommentarsfält och på sociala medier kring det faktum att en miljöpartist har valts till ordförande.
Så som nyvald vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet är jag djupt tacksam över att man i dessa kommentarer tillmäter oss sådan makt i presidiet. Men tyvärr, eller som tur är, är det inte med sanningen överensstämmande.

 

Märklig kritik

Därför blir det konstigt med denna kritik när den bygger på felaktiga grunder och rena antaganden.
Jag kan förstå att det kan tolkas som skrämmande med en miljöpartist på posten som ordförande, men det påverkar inte besluten kring bland annat jaktfrågorna.
Det viktiga är att ha majoritet i utskott och kammare och det har inte Miljöpartiet.

 

Makt på riktigt

Vi har nu en ny majoritet i riksdagen och därmed förhoppningsvis också en ny regering på gång.

Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Lars-Henrik Andersson

Varför är det då så viktigt med en ny regering? Jo, det är där makten finns på riktigt.
Vi kan se i backspegeln på den gångna mandatperioden, hur det tagits många beslut i riksdagen mot regeringens vilja – så kallade tillkännagivanden – som berör oss jägare. Bland annat inom vapenområdet och kring vargen.
Trots beslut i riksdagen har inget hänt. Varför? Jo, det är regeringen som har den utövande makten.

 

I byrålådan

Vill regeringen inte genomföra ett riksdagsbeslut kan den gömma beslutet i en låda på Rosenbad, låsa och kasta nyckeln i Riddarfjärden. Den makten har regeringen.
Dessutom är det regeringen som lämnar propositioner till riksdagen. I detta redskap har man betydligt mer makt än vad som återfinns i de motioner som oppositionspartier kan lämna.

 

En förhandling

Vad gäller fördelningen av presidieplatser är detta en del av en förhandling. Hade de förhandlande parterna inte kommit överens före deadline hade platserna rätt och slätt lottats.
Nu vann den socialistiska sidan ordförandeplatsen i miljö- & jordbruksutskottet, och den hamnade sen på Miljöpartiet. Hur det gick till får ni fråga den röda sidan i riksdagen.

 

Rättas i kammaren

Men ordföranden har ju utslagsröst om det blir lika vid omröstningar, har varit ett återkommande påstående i kommentarerna i sociala medier.
Ja, det stämmer, men skulle det vid någon votering bli ”fel” beslut i utskottet rättas detta till vid voteringen i kammaren.
Det är alltså betydligt viktigare att ha majoriteten i utskottet, i riksdagen och ha regeringsmakten än att ha en ordförandepost i ett utskott. I alla fall om man vill ha makt och få till en förändring på riktigt.

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)
Vice ordförande i miljö- & jordbruksutskottet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.