onsdag 24 april

Opinion

Debatt: M: ”Jakten gör Sverige bättre”

Ulf Berg (M).

Inför valslutspurten bjuder Svensk Jakt in alla partier att skriva en debattartikel som adresserar frågan ”Varför ska man som jägare rösta på ert parti?”
Idag är det Ulf Berg (M) som har ordet.

Jakt är en samhällsnytta som gör Sverige bättre. En god jägare bidrar till natur- och viltvård, håller viltstammarna i balans, erbjuder ett klimatsmart och etiskt kött och ger sig ut mitt i natten på eftersök vid viltolyckor. Därför finns det all anledning att vi från politiskt håll gör vad vi kan för att ge jägarna rätt förutsättningar.
Nya Moderaterna har arbetat fram flera förslag för att förbättra jakten i Sverige. Till att börja med vill vi att en jägare ska kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument under förutsättning att jägaren har skickat in ett trikinprov.
Att köttet ska via en vilthanteringsanläggning är att kräva både hängslen och livrem.
Vi måste även få till en omstart när det gäller jaktfrågorna. Nya Moderaterna, tycker precis som jaktlagsutredningen föreslog, att det är dags för en ny viltmyndighet.
Genom att införa en viltmyndighet som har ett helhetsansvar blir det enklare att få en bra överblick och en balans mellan brukande och bevarande.
Många är oroliga att det innebär att vi tänker ta bort det allmänna uppdraget, men en ny myndighet kan aldrig ersätta de tentakler som Svenska Jägareförbundet har ute i landet och därmed anser vi att det allmänna uppdraget ska vara orört.

Extrem frustration
En riktigt het potatis är rovdjursproblematiken. Vi känner jägarnas frustration och vi vet att många har tappat tilliten till politiken.
Vi känner också en extrem frustration över att den politik vi har beslutat inte har kunnat genomföras än, men känner samtidigt tilltro till att vi i vinter kommer ha det mesta på plats.
Det innebär att vi kommer att kunna ha en snabb skyddsjakt och en licensjakt där vi kan ta bort hela vargrevir.
Vi har delar av Sverige som har ett av världens högsta rovdjurstryck och där nästan hela Sveriges vargstam huserar. Det är långt ifrån hållbart.
Vi vet att vi kan garantera en god vargstam och samtidigt börja förvalta den. Genom våra lagändringar kommer nu högsta instans för eventuella överklaganden vara Naturvårdsverket, och i framtiden förhoppningsvis den nya viltmyndigheten.
Det kommer kunna skynda på överklagningsprocessen vilket är oerhört viktigt. Vi har även delegerat ut ansvaret för beslut om skyddsjakt och licensjakt till länsstyrelserna, eftersom det är vår starka övertygelse att jaktbeslut ska fattas så nära de människor som berörs som möjligt.

Ska bli bäst att jaga i
Men jakt handlar inte bara om vilt, det handlar även om vapen. Vi måste se över vapenlagstiftningen så att den motsvarar jaktens behov.
Nya Moderaterna vill att vi ska undersöka hur vi kan utöka jaktvapengarderoben, vi vill att handläggningen av vapenlicenser ska flyttas från polisen till en ny viltmyndighet och att handläggningstiden ska vara max 1 månad.
Vi tycker även att vapenhandlare ska kunna bli auktoriserade att lämna ut licenser vid byte av vapen i samma vapenklass.
Det finns några pusselbitar kvar för att göra Sverige till världens bästa land att jaga i.
Vi har tagit flera steg på vägen och vi vill fortsätta det arbetet eftersom vi vet att jakt är en samhällsnytta som gör Sverige bättre.
Ulf Berg (M)
Riksdagsledamot, talesperson jaktfrågor 

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.