Debatt: Livskvalitet är en rik natur med fria stränder

I november beskyllde Owe Pekari i en debattartikel på svenskjakt.se Naturskyddsföreningen för att vara motståndare till allt som för vanliga människor innebär livskvalitet. Nu får han svar på tal av företrädare för föreningen.

Owe Pekkari levererar i Svensk Jakt en rad påståenden om livskvalitet, rovdjur, strandskydd och Naturskyddsföreningen, till stor del tagna ur luften. Hur kommer det sig? En majoritet av befolkningen är mån om att vi ska ha en rik natur där inte arter saknas.

Även en betydande del av landsbygdsbefolkningen i rovdjursområden vill ha rovdjuren kvar. Stränder är särskilt viktiga för ett rikt djur- och växtliv, både nära tätbebyggelse och längs fritt strömmande älvar i naturlandskapet.

För allmänhetens friluftsliv, inte minst fisket, är tillgången till stränder avgörande. 

En rik natur som vi alla har möjlighet att uppleva och röra oss i är viktigt för livskvaliteten.

 

Borde läsa på 

Vad gäller strandskyddet så påstår Owe Pekkari att Naturskyddsföreningen inte gjort några överklaganden av dispenser från detta i Värmdö och Vaxholms kommuner i Stockholms län. Pekkari borde läsa på innan han kommer med sina påståenden.

Sammanlagt har föreningen gjort fyra överklaganden av dispenser och upphävande för strandskyddet i dessa kommuner. De har inte gjorts av Naturskyddsföreningens riksförening utan av de lokala naturskyddsföreningarna i dessa kommuner.

Detsamma gäller för övrigt de absolut flesta av våra lokalföreningar i skärgårdskommunerna samt länsföreningen i Stockholms län. 

På samma sätt på många övriga håll i södra Sverige får vi också rätt i högre instanser.

När så även en landshövding direkt frångår lagens krav – som i fallen i Norrbotten – har även riksföreningen agerat. Miljööverdomstolen avfärdade sedermera dåvarande landshövding Per-Ola Erikssons beslut som ogiltiga och JO riktade allvarlig kritik mot honom.

 

Arbetar hårt 

Naturskyddsföreningen arbetar kontinuerligt hårt för att upprätthålla strandskyddet genom opinionsbildning, direkt kommunikation med ansvariga politiker och med att påtala skyddet när det berörs i detalj- och översiktsplaner.

Pekkaris misstankar och insinuationer om att Naturskyddsföreningen skulle avhålla sig från att se till att lagen upprätthålls i södra delen av landet saknar således all verklighetsförankring.

Mårten Wallberg
Ordförande, Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Lars Andersson
Ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget