söndag 4 december

Opinion

Debatt: ”Låt ny myndighet ta över licenshanteringen”

Michael Eriksson.

Att landets polismyndigheter inte länge är kapabla till att sköta hanteringen av vapenlicenser är nu mer än uppenbart. Justitieombudsmannen har i ett beslut riktat mycket skarp kritik mot landets polismyndigheter. Det är hög tid att en ny myndighet tar över licenshanteringen.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 27 juni 2014 - 03:31

Handläggningstider på uppåt 80 dagar är inte acceptabla utan måste mer än halveras enligt JO, som även påpekar att polisen ska följa förvaltningslagen och uppfylla dess serviceskyldighet.
Att det är systemfel som ligger bakom är tydligt om man jämför vilken mängd licensärenden även dagens 110 handläggare skulle klara av.
I yttrandet till JO skriver Rikspolisstyrelsen att målet är att varje handläggare skall handlägga minst 1.000 ärenden per år. Antalet ansökningar är 63.700 årligen eller genomsnitt knappt 300 per arbetsdag.
Det innebär att även om handläggarna endast klarade av en tredjedel av det arbete som RPS menar är rimligt, skulle handläggningstiden med dagens bemanning kunna sänkas till dag.
Accepterade man en handläggningstid på två veckor skulle arbetet samtidigt kunna klaras av med en tiondel av den nuvarande bemanningen.

Vill inte göra jobbet
Så trots att Rikspolisstyrelsen skyller på personalbrist, nytt datasystem (vapen-PÄR som ersätter gamla VÄS), ”nya” skytteformer (dynamiskt skytte som trots RPS påstående funnits ända sedan 1979) och nya regler (som polismyndigheterna hittat på själva) så är det tydligt att polismyndigheterna helt enkelt inte vill utföra sina arbetsuppgifter.
Att problemet löses är nu mer angeläget än någonsin. Förslaget om auktorisation av jakt- och skyttesammanslutningar, blev den 25:e juni lag i och med att Regeringens förslag i betänkandet Skärpningar av vapenlagstiftningen gick i igenom i riksdagen.
Det innebär att än mer makt flyttas till Rikspolisstyrelsen. Att som nu låta Rikspolisstyrelsen bestämma över vilka former av skytte som får bedrivas är som att låta Naturskyddsföreningen besluta om rovdjursfrågor.

Ett slut på kaoset
I rapporten ”Legala vapen – problem eller rättighet?” (Timbro 2014) föreslog jag att Skogsstyrelsen borde överta vapenlicenshanteringen. Det viktiga är inte vilken myndighet som tar över, utan att polisen inte får fortsätta sköta den uppgiften.
Därför är det är nu mycket lovvärt att Jägarförbundet med flera sedan dess beslutat att driva frågan. Nu har även Ulf Berg, moderaternas talesman i landsbygdsfrågor föreslagit att den nya myndigheten för jakt och viltvård bör ta över licenshanteringen.
Den myndigheten är ett logiskt val då den ändå behöver bygga upp kompetens i vapenfrågor för att kunna uppfylla sitt uppdrag.
Att flytta licenshanteringen till en ny myndighet skulle inte bara innebära en snabbare och mer rättssäker hantering, det skulle också frigöra resurser för polisen att ägna sig åt brottsbekämpning.
Förhoppningsvis ställer sig oppositionen bakom förslaget så att Sveriges jägare och skyttar kan se fram emot ett slut på licenskaoset oavsett valutgång i höst.

Michael Eriksson

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget