onsdag 22 maj

Opinion

Om älgen fredas från jakt i fyra år går det att vända den negativa trenden med en minskande älgstam, resonerar insändarskribenten.

Om älgen fredas från jakt i fyra år går det att vända den negativa trenden med en minskande älgstam, resonerar insändarskribenten. Foto: Ingemar Pettersson

Debatt: ”Kraftfulla åtgärder krävs för att rädda älgstammen”

Att älgen riskerar att mer eller mindre försvinna har inte gått någon förbi. För att vända den negativa trenden är en idé att freda älgen under ett antal år. Detta kräver att alla älgskötselområden står enade och jobbar tillsammans med målet att få fortsätta förvalta en livskraftig älgstam.

Vore det inte idé att freda älgen helt och hållet i säg fyra år? På det femte året genomförs en nationell älginventering. Om den visar att stammen inte ökat tillräckligt, freda älgen i ytterligare fyra år för att genomföra en ny nationell inventering det nionde året.

Bedöms det att man så smått kan börja jaga älg igen kan man hålla sig till tjur och vara väldigt restriktiv med vilka tjurar som skjuts. Kalvar, kor och kvigor fredas i två år till, vilket skulle innebära en insats för älgen på tio år. 

Skapa foder

Parallellt med detta genomförs en nationell insats för att skapa marker med älgens naturliga föda, Kanske går det också att överväga att införa områden där ingen jakt på älg får förekomma, just för att de ska ha en fristad.

Det blir allt vanligare med viltbroar över vägar. Jag vet jag inte hur älgen kommer att nyttja dessa broar, men visar det sig att de gör det, är det ett plus.

Snabba åtgärder

Mycket av det här kanske redan har varit på tapeten, men jag anser att det måste sättas in kraftfulla åtgärder väldigt fort, om vi ska hinna med att vända trenden med en nedåtgående älgstam.

Jag är jägare och jagar gärna älg, men är älgen akut hotad så avstår jag jakt på älg tills det finns så pass många igen att jakt kan bedrivas.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.