Debatt: ”Klokt med myndigheters viltkameror”

Debattören tycker det är ett klokt initiativ att sätta upp viltkameror för att inventera rovdjur. Foto: Jan Henricson

Länsstyrelsen i Skåne vill sätta upp viltkameror för att inventera rovdjur. Det tycker jag är ett klokt initiativ. Ett sådant projekt bidrar till att minska journalisternas skepsis mot fotografering i allmänhet och viltkameror i synnerhet.

Som vanlig människa är det svårt att förstå vad det är för skillnad att bli fotograferad av en vilt- eller övervakningskamera gentemot att bli fotograferad av en vanlig hobbyfotograf eller en människa med inbyggd kamera i sin telefon, vilket ju idag är mycket vanligt.
Att bli fotograferad på gatan, på jobbet, i och utanför hemmet tillhör ju vardagen för en stor del av jordens människor, och uppfattas oftast ganska positivt.

Liberala regler
Många älskar också att fotografera. Vanligen andra människor. Här är regelverket mycket liberalt också. Oftast frågar man inte ens den man fotograferar om lov.
På 1800-talet och för kanske 50–60 år sedan var det mera högtidligt och ovanligt att bli fotograferad. Det är förståeligt att man då kände sig skeptisk till att bli avporträtterad av en automatisk apparat, men det är ju flera generationer sedan.
Som länsstyrelsen också mycket riktigt påpekar så är sannolikheten att bli fotograferad av en viltkamera för en bred majoritet av befolkningen minimal.

Viktigt hjälpmedel
Viltkamerorna tillför jägarna och naturmänniskorna helt nya och värdefulla dimensioner, och är ett naturligt och dagligt hjälpmedel för kanske 50.000 svenskar, kanske flera.
Därför är det viktigt att Jägareförbundet arbetar för att ta bort det onödiga regelverk som irriterar, och skapar onödig byråkrati hos myndigheterna!
Bra att länsstyrelsen i Skåne nu vill gå i bräschen för en bredare användning. Det kan göra att reglerna snabbt ändras och anpassas till tiden och verkligheten, hoppas jag.

Gunnar Kjellin
Viltvårdare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.