tisdag 16 april

Opinion

Debatt: ”Jaktutbildningen guld värd för mig”

Skolverket vill ta bort jakten, det vill säga rätten till att jaga och hantera vapen på gymnasieskolor i utbildningssyfte. Deras argument är att de inte vill att det ska bli skolskjutningar så som i USA, Tyskland och Finland. Men vet de hur mycket vapen- och säkerhetshantering som görs på de svenska skolorna?

Jag går årskurs tre på Öknaskolans jakt- och viltvårdslinje och vi har säkerhetshantering varje dag. Redan från dag ett så har våra lärare och instruktörer påpekat hur vi ska sköta säkerheten vid vapenhantering. 
Vi diskuterar allt som har med vapen att göra, men det är för att vi ska hantera vapnen med stor aktsamhet. De lär oss hur stor skada det kan ske på vilt, människor, bilar eller kort sagt på allt!
I artikeln i Svensk Jakt så tar Bengt Weidow upp händelsen i Trollhättan. Det står ”Vi hade också en sorlig händelse som visserligen inte hade skjutvapen att göra, utan med kniv, på en svensk skola i höstas.” Jag säger inte emot att det var en hemsk händelse som skedde, men som han säger så var det kniv. Inte skjutvapen. 

Säker förvaring
Vi har hårda vapenlagar här i Sverige och på Öknaskolan följer vi dem alltid. När vi kommer på måndagar så möter vi någon av våra instruktörer, går ner i bunkern där det först är ett kodat larm och en tjock dörr i källaren. 
Sedan låser man upp bunkern med en kod och en speciell nyckel som bara de har. Vi skriver upp i en pärm att vi lämnar in våra vapen, tar ut slutstycket, låser in ammunition i speciella skåp som är våra privata. 
Under tiden låser instruktören upp de stora vapenskåpen med en speciell kod som står bakom en dörr som också är larmad. Vi ställer in bössorna, lämnar vapenfodralet och går till lektionen. Sedan låser de allt och larmar. 
Man kommer inte åt vapnen förutom när instruktörerna öppnar och de öppnas bara när vi lämnar bössorna, om det är jakt och när vi ska åka hem.

Guldutbildning för mig
Jakt- och viltvårdsutbildningen har varit guld värd för mig, skoltrött och villig att strunta i allt som jag var. Jakt har alltid funnits i mitt liv och jag har många minnen, så när jag hittade en skola som gav mig alla kurser jag behövde och jag fick göra något som jag gillade, så blev det en sådan motivation.  
Jag har fått lära mig hur man sköter åtlar, anlägger viltvatten, göra säkra pass, hur man håller i en stor jakt, djupgående artkunskap, eftersök, olika jaktformer, vapensäkerhet och så mycket mer. 
Allt tack vare våra underbara kunniga lärare och instruktörer som gör allt för att lära oss så mycket som möjligt under våra tre år på skolan. De ställer upp i alla lägen.
Om man tar bort jakten från skolorna tar man bort så mycket kunskap som har sådan betydelse inom jaktvärlden. 
Med detta vill jag få sagt, att vi på jaktutbildningar lär oss om vapen och hur man ska hantera dem. Hur många utbildningar finns det som lär ut om jakt i USA, Finland och Tyskland? 
Det kanske för att där inga finns och det är kanske därför det sker skjutningar där och kanske är det därför vi inte har haft någon än.

Rebecka Lundqvist
Jaktelev på Öknaskolan

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.