fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Jakt och jägare lovligt byte”

En motion på Miljöpartiets stämma handlade om att förbjuda fällfångst. Vi jägare och landsbygdsbor måste hjälpas åt för att stå emot storstadsidéerna, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Jakten och jägarna verkar vara utsatta för något som i det närmaste kan liknas vid en hetsjakt från olika håll, och tycks vara ett lovligt byte för vilka ”jaktmetoder” som helst.

I en motion till LRF:s stämma ifrågasattes nyligen allmänna uppdraget som gäller delar av jakt och viltvården i vårt land.
Ett uppdrag som Svenska Jägareförbundet har haft sedan 1938 från riksdag och regering. Uppdraget har vid flera tillfällen genomlysts, och man har varje gång kommit fram till att Jägareförbundet sköter detta på ett utmärkt sätt och till cirka en sjättedel av vad kostnaden skulle vara om exempelvis någon statlig myndighet eller verk skulle ha haft uppdraget.
I motionen till LRF:s stämma hänvisades helt felaktigt till att skattemedel användes för det allmänna uppdraget och att det därför skulle konkurrensutsättas.
Det allmänna uppdraget finansieras via Viltvårdsfonden, som är en fond som jägarkåren via avgifter byggt upp, och alltså inte alls via skattemedel! LRF antog dessbättre inte motionen!

Låg trovärdighet
Även Naturvårdsverket har framfört propåer om att ta över det allmänna uppdraget då man anser sig som mera lämplig, vilket som tur är har avvisats. Trovärdigheten för Naturvårdsverket är väl inte heller så hög efter alla turer kring rovdjurspolitiken.
Nu sällar sig även Miljöpartiet till dem som vill ha rådighet över Viltvårdsfondens medel, då man på sin nyligen avslutade stämma beslutade att arbeta för att även ”viltrehabiliterare” och biologer ska få ta del av pengar ur den fond som jägarna byggt upp, och att jägarna via Svenska Jägareförbundet inte längre ska sköta det allmänna uppdraget.

Jaktfientliga motioner
Miljöpartiet har även haft en del andra intressanta spörsmål att diskutera på sin stämma rörande oss jägare och landsbygdsbor. Dessbättre fick inte alla motioner partistyrelsen och stämmans gillande. Några motioner kring detta var:
• Förbud mot fällfångst.
• Förbud mot löshundsjakt.
• Vilda djur ska omfattas av djurskyddslagen.
• Hårdare krav på hundförarens ansvar för hundens säkerhet, och speciell utbildning.
• Jägare måste ändra livsstil så att rovdjuren får företräde.
• Stopp för licensjakt på rovdjur.
• Rovdjursförvaltningen ska ske på nationell nivå och inte som nu via länsstyrelser.
• Vargpingla ska bli obligatoriskt på jakthundar.
• Vargstam ska etableras utmed Norrlandskusten.

Vi måste hjälpas åt
Det är inte lätt att vara jaktintresserad landsbygdsbo i dessa tider när traditioner och utprovade metoder hela tiden ifrågasätts, tyvärr inte alla gånger med saklighet.
Inom jägarkåren måste vi hjälpas åt för att stå emot alla storstadsidéer som på olika sätt sköljer över oss på landsbygden, och som gör det allt svårare att bo och leva här.
Ett av de bästa sätten att göra detta är genom ett medlemskap i Svenska Jägareförbundet!
Ett förbund som står på barrikaderna för oss jägare och landsbygdsbor när inte andra organisationer vågar eller vill, och som hela tiden arbetar för att flytta fram positionerna för oss jägare, och inte minst, också för det vilda.

Johnny Anderson
Högsby

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.