torsdag 18 april

Opinion

Jägarnas åsikter betyder ingenting längre, det är därför det ser ut som det gör med den svenska jakten, enligt skribenten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Jägarna har inget inflytande över jaktfrågorna”

Det finns egentligen bara en anledning till att det ser ut som det gör i dag i och med den svenska jakten. De som bestämmer över jakten jagar inte, är inte ute i naturen, samtidigt som jägarna inte har något inflytande.

Jag har jagat i 40 år och aldrig har det varit så infekterat som det är nu.
Det är rovdjursproblematiken som bara skenar i väg, det är blyförbud trots att det inte finns likvärdiga ersättare som inte dödar viltet lika effektivt som blyhagel gör.
Hagel som gör att gässen bara fortsätter flyga trots att de är väl träffade. Detta gör att jag överväger att sluta jaga gäss, för att det känns för jävligt helt enkelt.

Det finns gränser

Vi håller på att utrota vår fantastiska älgstam där man skyller på att de betar skog, men det har de alltid gjort. I slutet på 1980-talet och in på 1990-talet sköts runt 180.000 älgar per år, mer än 100.000 mer än dagens avskjutning. På allvar, hur kan det vara ett problem för skogsägarna? När man äger skog har man väl ansvar att även plantera sådant som viltet också tycker om, vad har viltet annars för alternativ?
Jag förstår att man vill tjäna pengar på sin skog, men det måste ändå finnas en gräns och med tanke på priserna på skog idag så kan det inte gå någon nöd på de som kan betala.

Andra bestämmer

Men för att avsluta det som jag började skriva om, vad som är anledningen till problemen vi har idag.
Det beror på att de som inte jagar och inte är ute i naturen, bestämmer spelreglerna för jakten. Vi som vill jaga och vara ute i naturen och plocka från det vilda förrådet får inte vara med att bestämma. Nej, vår åsikt betyder ingenting längre.
Det är som att grannen ska bestämma vad vi ska äta till middag eller vilken bil jag ska köra med.
Det kommer aldrig att fungera att aktivister och jaktfientliga organisationer ska bestämma hur jakten i Sverige ska vara, för där finns ingen vilja att lyssna på motparten och då kommer man inte framåt. Tyvärr!

 

En som är mycket oroad över framtiden

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.