tisdag 30 maj

Opinion

Debatt: Jaga inte laglydiga skyttar

Har utredningen som föreslår skärpta vapenlagar tagit hänsyn till vapenägare som sköter sig? Vi har redan en av världens hårdaste vapenlagar. Till exempel tar jag mig för pannan när jag läser förslaget att magasin ska förses med märkning.

Publicerad 21 januari 2014 - 09:46

Efter Utöya har regeringen fått kalla fötter i tron att den svenska vapenlagen inte duger. Men Norge har en annan syn (hade en annan syn innan Utöya) på sin vapenlag.

Utredningen har bara tittat på det som är tuffare bestämmelser i de nordiska lagarna och sedan överfört dessa till sin utredning om skärpta bestämmelser i svensk vapenlag.

Och vi skötsamma vapenägare drabbas på grund av andras olagliga hantering och ljusskygga verksamhet.

Visst ska vapenlagarna skärpas men det ska inte drabba seriösa skyttar. Klubbar har inte sina vapen på skjutbanan utan hemma hos skytteinstruktörerna i godkända vapenskåp, nästan alltid med larm till väktare och med polisens tillstånd.

Att skärpa vapenlagen för skytteklubbar är helt onödigt. Vi har det mycket tufft redan, med diverse miljölagar och kommunala bestämmelser.

En avkoppling  
Redan nu måste en pistolskytt tävla för att få behålla sin vapenlicens. Att träna skytte är en hobby med allt en sådan innehåller av rekreation. Och om man inte tävlar i pistolskytte utan bara står på banan och övar får man inte använda sitt egna vapen till det.

Så du måste tävla för att kunna ha roligt på skjutbanan. Det är ett misstroende riktat mot tusentals människor. För att få behålla vapenlicensen måste innehavaren sköta sig. Det gör att vi skyttar är extremt laglydiga. Och det är till gagn för samhället.

Bra förslag
Jag tycker det är bra att man skärper kraven för halvautomatiska kulgevär. Där ska det finnas ett behov av den typen av vapen. Till exempel att jägaren är rörelsehindrad, vilket gör att vanligt gevär inte kan användas. Licensen ska ges efter utbildning och godkännande. De som redan har halvautomatiska kulvapen ska få behålla sina vapen.

Och varför tycker jag det? Många har inte lärt sig hur man tar isär och gör rent sitt gevär eftersom det är komplicerat. Varje gång man skjutit med ett halvautomatiskt kulvapen måste det tas isär och rengöras.

I stället lämnas vapnet in för rengöring hos en vapensmed veckan innan älgjakten. Risken är också större att det blir kvar ett skott i patronläget med en halvautomat än med en repeterstudsare, och därmed ökar faran för vådaskott.

Ett tabubelagt ämne
Varannan kvinna och var tredje man drabbas någon gång i livet av depression. En livskris som gör att man behöver medicinera under viss tid. Den som innehar vapen drar sig för att söka vård på psykiatrisk öppenvårdsmottagning av rädsla för att vapen ska bli beslagtagna.

Men vården kräver inte att du ska lämna in dina vapen till polisen om du inte är självmordsbenägen, våldsam eller på annat sätt olämplig. När du blir frisk kan du få igen dina vapen.
Du ska aldrig jaga om du mår dåligt. Risken att begå misstag är stor. Vid schizofreni är man fullständigt olämplig att inneha vapen och sjukdomen uppträder i unga år för de flesta. 

A.O

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.