Debatt: ”Illegal jakt större förakt än suck av lättnad”

I debattartikeln ”Demokratiförakt bland riksdagsledamöter” verkar Björn Isaksson ta illegal jakt som en naturlig reaktion på att beslut går en emot. Ett sådant handlande är verkligen förakt för demokratin.

Helena Leander.Jag är väl medveten om att det finns många olika åsikter i vargfrågan och det respekterar jag naturligtvis.

Jag och mitt parti har trots de målkonflikter som finns i frågan kommit fram till ståndpunkten att Sverige bör ta ansvar för att de arter som lever i Sverige kan fortleva i livskraftiga populationer, på samma sätt som vi förväntar oss att andra länder tar ansvar för sina hotade arter.

Vi menar därför att licensjakt på varg inte bör tillåtas förrän vargstammen blivit långsiktigt livskraftig enligt vedertagen vetenskap, och att vi dessförinnan får inrikta oss på skadeförebyggande åtgärder som stängsling, skyddsjakt där så är nödvändigt och ersättningar till drabbade.

Kan inte klaga på andra
Vi fick dock se oss nedröstade när Sveriges riksdag i god demokratisk anda röstade om rovdjurspolitiken. I minst lika god demokratisk anda har Sverige tidigare efter en folkomröstning beslutat att gå med i EU, och därmed förbundit oss att följa de regler som beslutas där.
Dessa reglerar bland annat vårt ansvar för hotade arter, som vargen som inte får jagas hur som helst. Miljöorganisationer som menade att vargjakten bryter mot EU:s regler överklagade beslutet till domstol, som valde att stoppa jakten.

Om Sverige börjar tänja på EU:s miljöregler kan vi inte gärna klaga på andra medlemsländer som gör detsamma.

När Sverige gick med i EU var ett av argumenten att vi skulle påverka EU:s miljöpolitik, och då trodde nog de flesta att de handlade om att stärka den – inte urholka den.

Ger ingen rätt
När vargjakten stoppades drog jag och fler med mig alltså en lättnadens suck.

Jag kan mycket väl tänka mig att andra suckade av helt andra skäl när jakten stoppades, och det står naturligtvis var och en fritt.

Däremot ger det knappast någon rätt att ta lagen i egna händer och skjuta varg illegalt, något som Isaksson tycks se som en naturlig reaktion på att beslut går en emot.

För egen del ser jag illegal jakt som ett betydligt större demokratiförakt än en suck av lättnad.

Helena Leander (MP)
Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.