Krönika: Hur ofta missbrukas bilen vid jakt?

Hur utbrett är egentligen bilåkandet i syfte att under jakt genskjuta vilt? Att döma av de reaktioner som kommit på min krönika ”Kan du stå för din jakt” tycks bilåkandet i alla fall inte vara ovanligt.

Jag har sällan fått så många läsarreaktioner som under det senaste dygnet. Många har hört av sig och vill berätta om sina upplevelser av jägare och hela jaktlag som använder bil eller andra motorfordon i syfte att skjuta djur.

Det här är tre exempel från de mejl och reaktioner på sociala medier som kommit efter att krönikan publicerades under gårdagseftermiddagen:

 

”Läste din artikel om bil och visst missbrukas det i massor, det är min syn på saken. Utöver detta har vi motorfordon i terräng, det missbrukas också i massor. Traktorer, fyrhjulingar, vagn efter traktor med flera skyttar på gräsväg – med mera. Ja, vi måste skärpa oss och följa lagen!

Skriv gärna mer om detta. Här är det inte ok på det sätt som det jagas ibland.”

 

”Problemet med biljakt eskalerar alltmer och det är rent ut sagt bedrövligt. Allt mer avancerad teknik i form av gps-pejlar och ett allt mer utbyggt skogsbilvägnät skapar möjligheter till omfattande biljakt. Till och med drönare börjar användas för att skanna jaktmarken. Själv känner jag allt mera olust inför den här utvecklingen. Konsekvensen är att jag nog framöver kommer att satsa min jakttid på ensamjakt med trädskällare. Jag har fortfarande kvar älghundar, men älgjakten ger tyvärr en allt beskare smak i munnen.”

 

”Jag vet ett jaktlag som sysslar med detta så gott som varje helg inte mycket till jaktetik där inte.”

 

Några har också hört av sig och påpekat att det i deras fall handlar om att åka bil för att ta en hund som är på väg mot en större väg, eller för att plocka upp en hund som driver långt borta i vargmarker. Jag har själv jagat bland vargar i snart 20 år så jag vet hur det är. Men det är naturligtvis inte att hämta hunden min krönika handlar om. Det handlar istället om jägare som använder bilen i syfte att skjuta vilt.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.