Debatt: ”Hur kan man lita på värmländska socialdemokrater?”

"Sverigedemokraterna vill förlänga jakttiden på varg." Foto i Lycksele Djurpark: Lars Nilsson

Det måste vara möjligt att jaga varg, skriver tio värmländska politiker i en debattartikel på svenskjakt.se. De sex socialdemokraterna bland dessa borde ifrågasätta sitt partis samarbete med Miljöpartiet i frågor som rör jakt och vilt. Vilken tilltro kan vi annars ha till ert ord i denna fråga, skriver fyra värmländska sverigedemokrater i en replik.

Självklart vill Sverigedemokraterna också att det snarast kommer jakt till stånd och att domstolsprocesserna förändras till att få en snabbare ordning. Men i förlängningen är det kanske inte realistiskt att hoppas på snabba domstolsbeslut varje gång ett jaktbeslut överklagas.
Därför vill Sverigedemokraterna förlänga jakttiden. Jakttiden bör vid behov kunna förlängas fram till nästa vinters första snödagar i november–december. Enligt Sverigedemokraterna är det den bästa lösningen på detta svåra problem.

 

Hög jaktetik

För bara några släktled sedan var landsbygden de allra flesta svenskars hembygd. Många generationer har levt och verkat i samklang med naturen, brukat jorden och levt av vad skogen gett i form av ved, virke, bär, svamp och vilt.
Allmogekultur och tradition utvecklades här och står fortfarande för en viktig del av den kunskap och kompetens som är oumbärlig för en fungerande jakt- och viltvård
Sverigedemokraterna har därigenom en positiv inställning till Sveriges jägarkår, som i stor utsträckning besitter och för vidare och kunskapen om djur, natur och kultur.
Jaktetiken är i regel hög och viltförvaltningen fungerar i stora drag väl. Viltförvaltningen har dock en rad olösta knutar och Sverigedemokraterna har som uttalad ambition att vara en konstruktiv kraft i arbetet att få detta politikområde att fungera ännu bättre.

 

Inte EU:s sak

Sverigedemokraterna vänder sig starkt emot att EU dikterar svensk viltförvaltning. Vi ser inga mervärden i att EU:s institutioner dikterar förutsättningarna.
I frågor som berör viltförvaltning menar vi att det nationella parlamentet alltid ska ha sista ordet och att regeringen därmed tydligt ska verka för att Sverige återtar beslutsmakten för de frågor som ryms inom art- och habitatsdirektivet och fågeldirektivet.

 

Ny myndighet behövs

Jakt och viltförvaltning är en viktig fråga för många människor i stora delar av landet och bör inte hanteras av en stor statlig myndighet. Naturvårdsverket har många ansvarsområden och bör därför avlastas frågor rörande jakt- och viltförvaltning.
Dialogen skulle må bättre av en djupare landsbygdsförankring, där regionala myndigheter, jägarorganisationer och landsbygdsbor i övrigt skulle kunna nå samförstånd på ett effektivare sätt
En ny jaktmyndighet med en myndighetsutövning som tätar den allt djupare sprickan mellan stad och landsbygd ser vi som en nödvändighet om vi någonsin ska få en lösning på frågor som skydds- och licensjakt på varg och andra rovdjur.
Detta tillsammans med en snabbare rättsordning och förlängd jakttid när behov aktualiseras, det är Sverigedemokraternas recept för att bota det sjukdomstillstånd som idag råder.

Runar Filper (SD), Sunne, Sverigedemokraternas talesman i jakt- och viltfrågor
Hans Arnkvist (SD), Gräsmark, jägare och kommunpolitiker
Mikael Edvardsson (SD), Ekshärad, jägare och kommunpolitiker
Bernt Edvinsson (SD), Årjäng, jägare och kommunpolitiker

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.