torsdag 18 april

Opinion

Debatt: ”Hög tid att jägarintresset får råda”

Foto: Olle Olsson

Efter 30 år med ökande rovdjursstammar är det hög tid att jägarintresset får råda vid förvaltningen av rovdjuren. Jägarintresset har under alla år knappt blivit tillfrågat, än mindre fått råda. Däremot går andra intressen konsekvent in för att stoppa jägarintresset.

Därför kan vi idag vara tvärsäkra på att ingen har kunskap om vad som skulle hända om jägarintresset finge råda! Däremot är det många som tror att de vet, därför att de själva skapat bilden av att då skulle rovdjuren utrotas. Jag tror precis tvärt om!
Erfarenhet visar att allt som får hanteras som en tillgång blir en tillgång, och får därmed ett värde. Hotade däggdjursarter i andra delar av världen har överlevt, ibland till och med ökat när de som bor i området fått förtroendet att förvalta dem genom jakt.
Vad talar emot att situationen skulle vara annorlunda i Värmland, i Dalarna och i övriga rovdjurslän?

Minskade kostnader
Jo, sannolikt skulle stammarna av stora rovdjur minska, men därmed också hamna i ett bättre förhållande till övriga intressen.
Kostnaden för samhället skulle troligen minska eftersom färre rovdjur borde ge färre ersättningskrävande händelser.
Markägarna skulle kunna återfå en del av sina förlorade intäkter i form av jaktarrenden och kött, intäkter som åtminstone skulle kunna ersätta delar av vad rovdjuren kostat för deras del.
Bete åt de hjortdjur som idag föds för att bli rovdjursföda, betalas nämligen direkt ur markägarens plånbok. För ni tror väl inte på sagan om att vargen räddar skogen? I själva verket är det tvärt om.
Skog och gröda måste årligen leverera bete åt det växande antal föräldradjur som behövs för att föda de älgar och rådjur som i sin tur ska bli rovdjursmat. Ju fler stora rovdjur, desto större mängd bete kommer att krävas! Det här är inga summor som någon forskning intresserat sig för, det tas för givet att mat åt viltet är gratis.

Forskning finns
Däremot efterlyses det hela tiden annan forskning och andra undersökningar. Rovdjursförespråkare efterlyser undersökningar som de saknar, ”innan viktiga politiska beslut tas”.
Sociala konsekvenser, påverkan i människors vardag med mera, är studier som efterfrågas. Jag rekommenderar ett besök på SLU:s hemsida (Vilt, fisk & miljö), där det finns utmärkt information för den som vill veta.
Här går att läsa om diverse undersökningar, bland annat om människors rädsla för stora rovdjur. Rätt många sådana undersökningar har gjorts vid det här laget. Tror någon att vardagen inte påverkas om man känner rädsla?

Britt Marie Nordquist
viltmästare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.