onsdag 29 maj

Opinion

Det är hög tid att politikerna ändrar i vapenlagstiftningen och utökar vapengarderoben så att jägare kan ha fler än sex vapen, skriver debattören.

Det är hög tid att politikerna ändrar i vapenlagstiftningen och utökar vapengarderoben så att jägare kan ha fler än sex vapen, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Hög tid att ändra vapenlagen”

Jag har en längre tid försökt att få licens på ett sjunde jaktvapen med nedslående resultat. Vapengarderoben är begränsad till sex vapen, undantag för en .22:a eller grytpistol för avlivning och/eller pipset som inte räknas till de sex. Det är hög tid att vi som är jägare och skyttar tillåts ha fler vapen.

Anledningen till begränsningen i vapengarderoben är att det inte ska finnas onödigt många vapen i samhället. 

Dock kan jag om jag är aktiv skytt (läs tävlingsskytte) ha ett gäng vapen med målskyttelicens. Dessa bössor får då endast användas till målskytte.

Kan någon förklara vad man då uppnått? Skulle det på något sätt vara farligt att skjuta en älg med övningsbössan när det är helt ok att skjuta tävling med jaktbössan?

Björn och vildsvin

Förra året sökte jag tillstånd att inneha en grovkalibrig bössa att använda som hundförarbössa vid älgjakt, björnjakt och till vildsvin då jag åker söderut för att jaga. Dessutom till trafikeftersök.

Då ringde en handläggare som sa att de övervägt att ge femårslicens till endast trafikeftersök.

Hukande handläggare

Om det hade varit konsekvent att man får ha sex vapen oavsett ändamål hade jag kunnat förstå och möjligen acceptera. Men nu skulle jag om jag som jägare även vore aktiv tävlingsskytt kunna ha tio–tolv bössor, med förbehållet att de inte får användas till jakt om de har målskjutningslicens.

När jag frågar berörda handläggare och ber dem förklara hukar de bakom sina regler och hävdar att mina synpunkter och önskemål absolut inte ska beaktas.

Surt för jägare

Vad är det kloka i detta? 

Kan någon förklara så att jag förstår, för i nuläget tror jag att det endast beror på att myndigheten är fulla av jaktmotståndare som har i uppdrag att göra livet surt för oss jägare och skyttar.

Jag sa till handläggaren jag talade med att om jag haft för avsikt att göra något olagligt hade jag väl inte sökt licens.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.