torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Har Sverige för få vargar Sven-Erik Bucht?”

Som utomstående betraktare är det lätt att få intrycket av att Sve-Erik Bucht inte har någon som helst vilja att genom effektiv förvaltning begränsa en stor okontrollerad vargstam, skriver debattören.

Sverige blev som bekant föremål för EU-kommissionens ilska när rätten att överklaga vargjakt till domstol försvann i och med att den nya rovdjurspolitiken antogs i december 2013. Efter regeringsskiftet i september 2014 började andra tongångar höras från berörda departement.

Redan 4 februari 2015 går Sven-Erik Bucht och Åsa Romson ut med en gemensam debattartikel där man bland annat vill utreda vargens gynnsamma bevarandestatus (ännu en gång), återföra licensjaktsbeslut till domstolar och alltjämt behålla vargen som strikt skyddad enligt EU:s Art-och habitatdirektiv. 
Våren 2013 tillsatte dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson jaktlagsutredningen. Utredningen skulle se över jaktlagstiftningen men utredaren Håkan Larsson fick även ett viktigt deluppdrag; nämligen att utreda myndighetsansvaret för jakten och viltvården.
Den 5 februari lägger regeringen ner jaktlagsutredningen av ”ekonomiska skäl”.

Cirkus återinförs
Den 28 maj 2015 tillsätter regeringen en utredning vars mål synes vara att återinföra den juridiska cirkus som präglat vargjakten de senaste åren, men som rovdjursbeslutet i december 2013 satte stopp för.
Bucht och Romson, läs regeringen, var inte nöjda med den senaste rovdjurspropositionens skrivning, där vargjakt endast kunde överklagas till Naturvårdsverket.
Charlotta Riberdahl tillsattes som utredare. Hennes slutsats blev att länsstyrelsernas beslut om skydds- eller licensjakt av rovdjur ska överklagas till förvaltningsdomstol i stället för till Naturvårdsverket.

Bollen är i rullning
Men en del frågetecken måste först rätas ut. Utredaren Riberdahl, Bucht och Romson talar om licensjakt på ett strikt skyddat djur som återfinns i bilaga 4 i Art- och habitatdirektivet. 
Redan där finns ett stort fel i deras resonemang. Licensjakt som en förvaltningsmetod på ett rödlistat djur stöds inte på något vis i direktivet, men ändå så hänvisar regeringen alla förändringar som anpassning till detta. 
Hur tänker man? Ska vi ha en licensjakt som kan överklagas men ändå inte stöds av Art- och habitatdirektivet. Är huvudsyftet att med alla medel få till juridiska processer i stället för att koncentrera sig på sakfrågan?
I september 2015 hölls ett EU-delegationsmöte i Prag där deltagare från EU-länderna bland annat ville sänka vargens skydd i Art-och habitatdirektivet från bilaga 4 till bilaga 5, för att möjliggöra en verklighetsanpassad förvaltning av respektive nations vargstam. Detta skulle sedan framföras på ministerrådets möte den 16 november i Bryssel.
På detta viktiga möte i Prag deltog inte Sven-Erik Bucht. Han kan inte säga var han står i frågan trots att en sänkning av vargens skyddsstatus är enda sättet att på nationell basis kunna förvalta varg inom ramen för Art- och habitatdirektivet. Det märkliga är att Bucht inte heller säger sig veta vad han vill efter Ministerrådsmötet. 

Minister utan vilja
Som utomstående betraktare är det lätt att få intrycket av att Bucht inte har någon som helst vilja att genom effektiv förvaltning begränsa en stor okontrollerad vargstam. 
Hade viljan funnits hade Bucht med energi drivit denna fråga både på hemmaplan och tillsammans med politikerkollegor från andra länder, både i Prag och i Bryssel. 
Istället går Bucht i november ut med att han, efter att ha fått in alla remissvar på Charlotta Riberdahls utredning, går på utredarens linje, vilken är att ”jaktbeslut skall kunna överklagas till domstol”.
Som ett brev på posten kommer Högsta förvaltningsdomstolens utslag en månad senare. Domstolen menar att rovdjurspropositionens skrivning av överklagande till endast Naturvårdsverket står i strid med EU-rätten. 

Lutar sig tillbaka
Nu faller sista pusselbiten på plats i det pussel som började läggas redan i början av regeringsskiftet september 2014. Regeringen har med stor möda lyckats få sina händer bakbundna av domstol. 
Nu kan regeringen lugnt sitta på läktaren och betrakta kommande juridiska turer i en vargförvaltning som återigen blir omöjlig. De varken kan eller vill göra något åt detta längre. Skönt att slippa ansvaret, kan tänkas.
Vi är nu tillbaka på ruta ett i den beklämmande svenska vargförvaltningen. Men istället för slipade advokater från miljörörelsen är det numera våra makthavare som leder oss i fördärvet!

Gunnar Jakobsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.