onsdag 8 december

Opinion

Publicerad 27 december 2013 - 13:36

Debatt

Debatt: Genetiskt viktiga vargar – till vilket pris?

För några år sedan var vargen hotad på grund av inavel. Trots det har vi nu en livskraftig vargstam som förökat sig lavinartat. Nu finns ett antal genetiskt viktiga vargar att vara rädd om – till vilket pris?

Om man har någon kunskap om djur så kan man inte spara ett genetiskt viktigt vargpar som satt i system att gå in på gårdar och livnära sig på lättillgänglig föda, för de lär ju sin avkomma att jaga på samma sätt.  Det är ohållbart med problemvargar eller hur?
Jag menar att även om en varg är genetiskt viktig så är det helt omöjligt att ha den kvar om den koncentrerar sig på tamdjur. Något som jag och många med mig tycker är självklart.

Ett lägligt stopp

Jag är tveksam till om det blir vargjakt överhuvudtaget, men det är inte så konstigt efter vad som hänt tidigare. Jag tänker på när många jägare seriöst just skjutit en valp från Hedbyreviret och bestämde sig för att vänta med nästa för att försöka hitta tiken eftersom jakten helst skulle ta ett av alfadjuren.
Mycket lägligt stoppades jakten helt av rovdjursföreningar. Tyvärr tror jag att denna cirkus kommer att få en del människor att ta lagen i egna händer. Egentligen är inte det så konstigt, för vilka är det som drabbas av denna snabbt växande vargstam? Ja, inte är det de som ska besluta i alla fall, för de ser eller bryr sig inte om verkligheten.
Vad är det som gör vargen så viktig för dessa människor, när det finns så otroligt mycket annat att lägga tid och pengar på? För mig är det helt obegripligt med en sådan fixering vid ett djurslag, som dessutom ställer till det rejält på vissa områden.

Utan inflytande

Jag följer alla djur året runt i naturen och respekterar Moder jord som har haft denna livscykel i miljoner år. En grund är just balansen: att äta eller ätas.
Frågan om varg är ju trots allt viktig just nu i Sverige, men hur kan jag, lilla människa, kunna göra min röst hörd, jag som saknar makt och inflytande?
Vi skriver insändare och gör allt för att påvisa problemen med att vi får stänga in våra tamdjur som det inte alltför längesen blev lag på att de måste vara ute en tid på året. Ska det bli djurplågeri igen genom att djuren måste stallas på grund av rovdjur?
Öppna landskap kan vi ju glömma om detta ska fortsätta.
Med respekt för alla vilda djur så måste vi för våra barns skull ta ansvar för balansen i naturen som vi faktiskt är en del av.
Jorden är bara till låns för oss nu levande, så tänk dig för innan du beslutar här och nu! Kan du se de små underverken som omger oss?

Yvonne Ekman
Rockhammar

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget