Naturskyddsföreningens kassako och medlemsvärvare vargen ska räddas, kosta vad det kosta vill, konstaterar debattören. Foto: Ingemar Pettersson

Debatt: ”Fakta offras på opinionsbildningens altare”

Är Naturskyddsföreningen, efter att vargstammen i Europa har ökat från nästan 0 till uppemot 20.000 individer, beredd att låta människor som bär bördan av en snabbt ökande vargstam äntligen få möjligheten att påverka sin situation? Uppenbarligen inte. I stället förvränger man fakta för att behålla sin kassako.

Så här beskriver sig Sveriges största miljöorganisation: 

”Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som står upp för naturen. Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. Med omkring 200.000 medlemmar har vi kraft att förändra!”

0 till 20.000

Vad gör Sveriges största miljöorganisation när EU indikerar att man är beredd att diskutera en anpassning av skyddsstatusen på en av föreningens största kassakor, till hur EU ser ut 2023 i stället för att hålla fast vid en klassning som gjordes för över 40 år sedan?

Är man, efter att vargstammen i Europa har ökat från nästan 0 till uppemot 20.000 individer, beredd att låta den delen av EU:s befolkning som de senaste åren tvingats bära bördan av en snabbt ökande vargstam äntligen få möjligheten att påverka sin situation?

En kassako

De senaste dagarna har vi på föreningens hemsida fått svar på dessa frågor. Föreningens kassako och medlemsvärvare ska räddas, kosta vad det kosta vill. 

Fakta offras på opinionsbildningens altare när man ber sina medlemmar mejlbomba EU:s beslutsfattare med brev med, av Naturskyddsföreningens experter, färdigskrivna argument. 

Ett av de allra starkaste argumenten är att vargstammen, med hänvisning till rapporter skrivna av SLU, i Sverige påstås ha minskat med drygt 18 procent (från 450 till 368 vargar) mellan oktober 2022 och 2023.

Blockerad sida

På föreningens Facebooksida påpekade jag att påståendet att den svenska vargstammen minskat med över 18 procent mellan 2022 och 2023 är felaktigt, i tron att det var ett misstag.

Efter lite skriftväxling resulterade det endast i att mina kommentarer togs bort och att jag nu är blockerad från att ens öppna sidan.

Andra frågor

Eftersom min möjlighet att kommunicera direkt med föreningen genom deras Facebooksida är blockerad tar jag chansen att på det här sättet fråga Naturskyddsföreningens nya ordförande:

Vilka andra frågor är så viktiga för föreningens medlemmar att man är beredd att så uppenbart offra fakta och sanning på opinionsbildningens altare?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.