fredag 19 april

Opinion

Debatt: En totalbom av vapenutredare

Isak From, riksdagsledamot (S) Västerbotten.

Behoven är stora, ändå missas hela målet. Det handlar om att justitieminister Beatrice Asks utredare föreslår skärpta straff för vapenbrott. Utredarens förslag är närmast helt inriktat mot laglydiga jägare och skyttar, som inte har någon betydelse för de verkliga problemen.

Rektorn för polishögskolan Doris Högne Rydheim har som särskild utredare haft i uppdrag att analysera vissa frågor om skjutvapen samt ta ställning till behovet av ändringar i vapenlagstiftningen.

Jakten är en av mänsklighetens äldsta kulturyttringar. Förr var jakten en nödvändighet för att kunna överleva, i dag är jakten det bästa sättet att förvalta vilt och en nyttig form av rekreation.

Drygt 300.000 utbildade jägare deltar varje år i den svenska jakten. Skytte är sett till antalet utövare cirka 180.000, vilket gör den till Sveriges sjunde största idrott.
Regeringen föreslår något som i första anblicken verkar bra, men vid en granskning inser man vilka konsekvenser förslaget riskerar få.
• Att inneha helautomatiska vapen förbjuds i stort sett. Det blir inga konsekvenser för jakten men stora för de berörda sportskyttarna.
• Tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte försvåras. Det innebär också konsekvenser för sportskyttet.
• Vapenmagasin ska jämställas med skjutvapen vid tillämpning av vapenlagen. Konsekvenserna blir att jägare och sportskyttar inte får ha magasin i reserv utan licens, förslaget innebär ökad administration och ökade kostnader för jägare, sportskyttar och klubbar.
• Ett nytt system för prövning av föreningar för jakt eller målskytte föreslås. Prövningen ska göras i två led, dels i ett auktorisationsförfarande och dels i tillståndsärendet. Konsekvenserna blir att det blir dyrare och svårare att vara jägare och sportskytt.
• Intyg över aktivitet och skjutskicklighet ska lämnas av styrelsen i en auktoriserad förening eller i en ansluten förening. Konsekvensen är att styrelsen i jakt- och sportskytteklubbar blir granskare och rapportörer till myndigheterna. Förslaget liknar det system som fanns i Östtyskland.
• Straffmaximum för grovt vapenbrottföreslås höjas. Det är ett bra förslag och något vi Socialdemokrater efterfrågat länge, men det är nästan det enda vettiga i Doris utredning.

Begränsa laglydiga jägare och skyttar
Det påstådda syftet är att försvåra och förhindra att kriminella får tag på vapen i syfte att begå brott. Ändå är utredningen nästan helt inriktad på begränsningar för laglydiga jägare och skyttar.
Moderaterna tycks vara kraftigt trängda och verkar angelägna att söka lätta lösningar.

Justitieministerns arbete borde handla om att ta reda på vad Polis- och Tullväsendet behöver, och vad som kan göras för att förstärka det internationella samarbetet i kampen mot illegala vapen.

Isak From
Riksdagsledamot (S) Västerbotten

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.