torsdag 20 juni

Opinion

Debatt: ”En dödsstöt mot den svenska jakten”

Den utveckling som beskrivs i artikeln ”150.000 kronor för en björn” på svenskjakt.se är i själva verket en dödsstöt mot den svenska jakten som vi känner den. En annan siffra är 10.000 kronor för ett dygns älgjakt.

Priserna som här nämns gynnar ingen, utöver vissa enskilda personers privata vinster. Utvecklingen missgynnar oss svenska jägare genom kraftigt höjda arrendepriser på jaktmarker.
Det missgynnar älgstammen och den förvaltning som visat sig vara väl fungerande. Det finns ingen utländsk jägare som åker hit för att jaga annat än stor tjur, så kvotering och en ökad kalvavskjutning kan vi glömma.
Det gynnar inte heller våra rovdjursstammar då avskjutningen kommer att bli snedvriden.

Svårt att motverka
Åtgärder mot detta är svåra att få till. Ett sätt är att på de marker eller områden som olika jaktkonsortium förfogar över och utnyttjar för egen vinning, där ska vi vanliga jägare inte bedriva någon jakt vare sig på älg eller annat vilt. Istället får markägarna själva ta kostnader och ansvar för betesskador.
Att LRF, enligt artikeln, står bakom en utveckling där priset på jakt skjuter i höjden, borde resultera i ett omedelbart jaktstopp på klövvilt, främst vad gäller skyddsjakt för att förhindra skador på grödor och odlingar. Det skulle gälla i hela landet och gälla allt klövvilt.

Förbundet i täten
Svenska Jägareförbundet borde vara först ut med detta, för att visa sitt ansvar mot oss jägare men också för att slå vakt om de viltstammarna vi hjälpts åt med att bygga upp.
Svensk Jakts Martin Källberg är den enda från förbundet som reagerat på kostnaderna i den svenska jakten. Något som synes mig mycket märkligt.

Tommy Olsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.