lördag 4 februari

Opinion

Debatt: ”Du kommer bli besviken, Leander”

Helena Leanders insändare har besvarats av många. Under dagen kommer vi publicera ytterligare ett svar från Leander och en slutreplik. Därmed avslutar vi den här debatten.
– Debattredaktionen

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 11 februari 2014 - 14:39

Istället för att besvara Björn Isakssons insändare sakligt använder sig Miljöpartiets taleskvinna i jaktfrågor Helena Leander av billig politikerretorik. Samma billiga retorik som gjort att det svenska politikerföraktet blomstrar som körsbärsblommorna på Fuji en vårdag, och att förtroendet för våra politiska företrädare faller snabbare än aktiekurserna i Grekland.

Miljöpartiets representant ställer sig här utan att tveka bakom de organisationer som konsekvent saboterar demokratiskt tagna beslut i Sveriges riksdag genom att öppet missbruka det ansvar som tilldelats dem genom bland annat undertecknandet av Århuskonventionen.

Även om det ansvaret är betydligt större än de ännu verkar förstå är det ändå betydligt mindre än det ansvar alla politiker i regeringsposition har efter att ha valts i demokratiska val. Jag hoppas jag aldrig behöver se personer med Helena Leanders åsikter om demokrati och ansvar, också för dem som kanske inte röstat på just henne, i en sådan position.
Istället för att besvara frågan om hur Miljöpartiet ser på de människors situation som direkt påverkas av en rovdjursförvaltning i fullständigt kaos, människor som kanske till och med en gång varit hennes egna väljare, kastar hon sig på extremorganisationernas billiga anklagelser om tjuvjakt.

I stället för att som svensk politiker stolt försvara en viltförvaltning som med sina egna resultat för länge sedan bevisat att den saknar motstycke i EU påstår Leander att den svenska modellen riskerar urholka en miljöpolitik som alla kan se vad den lett till i det EU som skrivit de direktiv Helena Leander säger sig beundra.
Istället för att i EU försvara och arbeta för spridning av en modell som visat att den kan kombinera en levande glesbygd, inklusive ursprungsbefolkningars kulturyttringar, i balans med livskraftiga och i flera fall växande stammar av rovdjur, väljer Miljöpartiets representant att satsa på ett experiment som utan undantag misslyckats när det provats i andra länder.

Jag tror faktiskt att du kommer bli besviken, Helena Leander. Tjuvjakten kommer inte att öka som du och representanterna för WWF, SNF och SRF hoppas och tror. Det finns givetvis en del rötägg även inom jägarkåren, precis som det gör det inom Miljöpartiet, men jag törs påstå att vi i genomsnitt både är ärligare, smartare och har mer tålamod än er.
En absolut majoritet av oss jägare inser att naturen aldrig i längden kan luras med billiga opinionstrick eller pengar från EU-länder med dåligt samvete för vad de själva gjort med sin egen natur.

Jag är en evig optimist och jag tror fortfarande att det finns en chans att de som röstade ner er och Vänsterpartiet i riksdagen ser det ni, av skäl som ni vägrar att redovisa, inte ser och att de är beredda att kämpa för den svenska modellen för viltförvaltning, och mot ett överstatligt EU:s katastrofala motsvarighet.
Om inte så tröstar jag mig med att naturen själv en dag kommer att bevisa att jag har rätt och att ni har fel.

Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget