fredag 29 mars

Opinion

Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Domstol har aldrig bestämt gynnsam bevarandestatus”

Med viss förvåning läser jag att länsstyrelsen i Dalarna påstår att Högsta förvaltningsdomstolen ”ifrågasatt och prövat” att Sverige måste ha minst 300 vargar. Det är fel. Den saken har aldrig prövats i domstol.

I debattartikeln Vi kan inte påverka antalet vargar, skriver länsstyrelsen Dalarnas naturvårdsdirektör Björn Forsberg att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast vad gynnsam bevarandestatus för vargstammen är. Det är fel!

Högsta förvaltningsdomstolen har inte haft vara sig anledning eller behov av att pröva frågan om gynnsam bevarandestatus, GYBS.

Domstolen konstaterade i sitt utslag att gynnsam bevarandestatus – enligt Naturvårdsverket – hade uppnåtts. Men domstolen har inte provat eller fastställt någon nivå för GYBS.
Att 300 vargar skulle vara ett måste för att ge vargen gynnsam bevarandestatus i Sverige är Naturvårdsverkets siffra, inte domstolens.

Om detta förändrar någon länsstyrelses syn på hur vargar ska fördelas, det vet jag inte, men någon dom som bestämmer antalet vargar i vårt land, det finns inte.

Det var inte gynnsam bevarandestatus som prövades 2016, det var frågan om det dåvarande licensjaktbeslutet höll. Vilket det gjorde, i domstol.

 

Britt Marie Nordquist

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.