Debatt: ”Det finns fördelar med att upplösa älgskötselområden”
REPLIK. En fördel med att upplösa ett älgskötselområde är att ingående älgjaktlag kan bilda ett gemensamt licensområde. Då kan man inom området besluta om minskad avskjutning, mot länsstyrelsens tilldelning.
I debattartikeln Avskaffa älgskötselområdena och ta kontroll över älgstammen föreslår Per Andersson att ansvaret för älgförvaltningen och därmed tilldelningen ska återgå till länsstyrelserna, såsom vi hade det tidigare.
Men det blir knappast bättre om länsstyrelserna ska styra älgförvaltningen.
Älgskötselområden tillkom för att man ansåg att jägarna hade kunskap om älgstammen i sitt område och visste hur den skulle skötas på bästa sätt.
Naturligtvis är det så, men tyvärr inrättades ytterligare en nivå med älgförvaltningsområden som ger sina rekommendationer till länsstyrelserna som slutligen fastslår avskjutningsplanerna.
Lämplig fördelning
Samtidigt togs ett beslut om kvotering, 50 procent hondjur och 50 procent tjur ansågs vara en lämplig fördelning, samt att det skulle fällas lika många
kalvar som vuxna.
Det största felet är fördelningen av vuxenavskjutningen, som i stället och från början borde ha varit 40 procent hondjur och 60 procent tjur.
När nu många skötselområden vill dra ner på hondjursavskjutningen hotar länsstyrelserna med avregistrering, då man ned en dåres envishet håller fast vid att tilldelning och kvotering ska fortsätta som tidigare.
Ingen annan
En fördel med att upplösa ett älgskötselområde är att ingående älgjaktlag kan bilda ett gemensamt licensområde. Då kan man inom området besluta om minskad avskjutning, mot länsstyrelsens tilldelning. Det enda straff man då kan få är minskad tilldelning.
Det är vi jägare som kramar av avtryckaren, ingen annan.
Ingen kan tvinga oss att skjuta, och skjuter man för att slippa repressalier har man gjort sig själv och många andra en riktig otjänst.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.