Debatt: ”Den förljugna rovdjursdebatten”

Sverige ska ha 270 vargar för att uppehålla en gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverkets rovdjursexperter säger att vi nu har omkring 350 vargar, jag bedömer att vi har minst 500.

Vad gäller rovdjursfrågan förekommer mycket okunskap, fantiserande och svammel. Till exempel att vargen är utrotningshotad.
Sverige försökte i slutet av 1700- talet att medelst beordrade vargskall utrota vargen men nådde inte ända fram då ett 50-tal vargar blev kvar i de oländiga fjälltrakterna.
Men om samerna hade fått fortsätta med sin kraftsport, att ränna varg så hade de kanske lyckats, för det fanns nog bara tiotalet vargar kvar när den fridlystes för snart 40 år sedan.
Sverige klarade sig i mer än två sekler med 50–10 vargar, varför behövs den nu? Varför inavlade sig de få vargarna inte till utrotning?

Försökte allt
Estland försökte för 50 år sedan att utrota vargen med minor, gift, fällor och skjutvapen men misslyckades.
På Sovjetunionens tid försökte man utrota vargen med helikopterjakt. Men när unionen upplöstes så slutade man med helikopterjakten.
Sedan dess har vargen förökat sig så snabbt att den i princip ätit upp allt vilt, och nu håller på att äta upp tamboskapen för den fattiga landsbygdsbefolkningen.
Om vi i Sverige skulle få skjuta lika många älgar per arealenhet som i Ryssland så skulle vi få skjuta endast dussinet älgar. Vem kan tänka sig Sverige utan nationalsymbolen älgen?

Gröna väggar
Vi har cirka 45.000 viltolyckor som kostar oss omkring 25 miljarder kronor per år och som beror på att stordelen av våra vägar omges av två gröna väggar, och när rovdjur jagar ett bytesdjur så skenar det och ser sig inte för om det kommer en bil eller tåg,
En tredjedel av viltolyckorna torde orsakas av jagande rovdjur. Inget sägs om att rovdjuren håller på att ödelägga en del områden i landet samt utplåna rennäringen.
På 2000-talet har vår självförsörjning av mjölk, kött och fläsk minskat till under 50 procent, och slakten av renar har under nämnda tid nära på halverats.
Av våra fyra stora rovdjur så är björnen samernas värsta fiende då den lärt sig att stå i kalvningslandet när vajorna kalvar och äta sig proppmätt varje dag.
Renägarna har bara att stå och se på kalasandet. Riksdagen ser inte på, den bryr sig inte om att vår äldsta näring håller på att utrotas!

Före detta älgjägare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.