söndag 24 september

Opinion

Debatt: Demokratisk katastrof!

Vargjakten har ännu en gång stoppats. Förvaltningsrättens beslut om inhibering av jakten är en katastrof för de människor som lever i rovdjurstäta områden.

De överklagande organisationerna – Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen – visar ingen förståelse för de drabbade människorna i dessa områden.
Med närmast fundamentalistiska metoder saboterar man i varje läge försök att komma till en vettig hantering av rovdjursproblemen. Deras urbana syn på landsbygden som ett storskaligt Skansen är ett hot mot landsbygdens utveckling.

Verket saboterar

Det är djupt olyckligt att förvaltningsrätten underkänner Naturvårdsverkets beslut om nödvändigheten av vargjakt. Samtidigt ska vi vara medvetna om att Naturvårdsverket har gjort allt för att sabotera tillämpningen av riksdagsbeslutet om förvaltning av vargstammen.
Genom att krångla till och minimera möjligheten till en vettig förvaltningsjakt går verket de överklagande organisationerna till mötes. Nu sitter Naturvårdsverket och gråter krokodiltårar över förvaltningsrättens beslut. Riksdagsbeslutet innebar att Naturvårdsverket ska delegera beslut om jakt till länsstyrelserna.
I stället väljer man att obstruera mot ett demokratiskt fattat beslut genom att behålla beslutsrätten och kallt räkna med att förvaltningsrätten ska inhibera beslutet om vargjakt 2014.

Förskjutna perspektiv

Det är anmärkningsvärt och oroande ur ett vidare perspektiv att en statlig myndighet obstruerar mot riksdagens beslut och att förvaltningsrätten i sitt beslut inte respekterar beslut tagna i landets högsta demokratiska instans.
Det skrämmande är den perspektivförskjutning som sker i centrala beslutsorgan där man med urbana ögon betraktar djur, natur och landsbygd som ett museiliknande Disneyland istället för en resurs för en utveckling mot ett hållbart samhälle.
Det som sannolikt händer nu är att vanliga, hyggliga människor tar lagen i egna händer med risk att några råkar väldigt illa ut. Man litar inte längre på de demokratiska och rättsvårdande organen i vårt land.

Hög tid

Jag menar att landsbygden ska brukas för att utvecklas och bidra till ett hållbart samhälle. Betande djur är en förutsättning för ett öppet landskap och för ökad biologisk mångfald.
Jakt är användande av en förnyelsebar, uthållig och växande resurs av bra mat.
Människor ska kunna känna trygghet i sin hembygd. Lena Eks, av riksdagen antagna, rovdjursproposition är ett stort steg i rätt riktning men som nu havereras av myndigheterna. Det är hög tid att komma till skott i rovdjurspolitiken.

Christer Eriksson (C)
Ordf Centerpartiet i Sala
Riksdagskandidat i Västmanland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.