söndag 26 maj

Opinion

Debatt: ”Demokratiförakt bland riksdagsledamöter?”

Miljöpartisten Helena Leanders uttalande under riksdagens frågestund förvånar. Hennes ”Det var många av oss som drog en lättnadens suck när årets licensjakt på varg stoppades i domstol”, säger en hel del om bristen på empati för de som drabbas av vargetablering.

Jag hade tänkt att mitt nästa debattinlägg inte skulle handla om vargdebatten, utan om något som handlar om allt det positiva som jakten för med sig både för oss jägare och för samhället i stort.
Det är dock väldigt svårt att låta bli att kommentera Helena Leanders uttalande i riksdagen. Det säger nämligen en hel del om bristen på empati för de som drabbas av vargetableringen.

Det förklarar också den bristande respekt för fattade riksdagsbeslut som råder inom miljörörelsen. Man klarar helt enkelt inte av att acceptera att den parlamentariska demokratin går emot ens egna dogmer.

Är det något jag lärt mig under de senaste årens vargdebatt, så är det att miljörörelsen är extremt dogmatisk. Man har dessutom väldigt svårt att se en sakfråga från någon annan synvinkel än sin egen. Leanders uttalande är ett praktexempel på det.

Riskabelt experiment
Vargetableringen verkar vara ett experiment som tydligen syftar till att utvisa var bristningsgränsen hos de som ska leva med vargen ligger.

Det är inget experiment vi behöver fullfölja, det räcker att titta på utvecklingen i vårt östra granland, där EU-kommissionen valde att köra över landets riksdag och lokalbefolkningen. I dag är den finska vargstammen en spillra av vad den har varit.

För en tid sedan hände samma sak i Toscana. Där har lokalbefolkningen också tröttnat på vargarna. Åtta vargar tjuvsköts. På kontinentalt manér slängdes kropparna på olika offentliga platser, för att tydliggöra att nu är det nog.

När riksdagsledamöter är lättade över att riksdagsbeslut inte genomförs kanske man inte ska förvånas om människor tar saken i egna händer, civil olydnad brukar miljörörelsen kalla det för.

Suckar av olika anledningar
Det Helena Leander suckar av lättnad över, är att ett beslut som fattats i riksdagen inte fullföljs. Kan man ens sitta i riksdagen om man har den inställningen till det som ”folkets främsta företrädare” beslutat?

Jag kan försäkra Helena Leander att de som bor i ett vargrevir och inte vågar släppa ut sin hund eller sina barn, ens på villatomten, inte drog någon lättnadens suck.

Inte heller tror jag att samerna i Idre eller Junsele andades ut av lättnad.

De som vill jaga med löshund i Värmland, som i princip är täckt av vargrevir suckade säkert, men inte av lättnad utan av uppgivenhet.

Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.