fredag 21 juni

Opinion

Välj bort älgen som hatobjekt och koncentrera er på att bekämpa för skogsnäringen farliga EU-beslut i stället, är debattörens uppmaning till skogsbolagen. Foto: (i hägn) Hanna Sjökvist, Micha Klootwijk/Mostphotos

Debatt: ”Välj bort älgen som hatobjekt”

Skogsstyrelsen menar att betesskadorna på skogen leder till stora ekonomiska förluster för skogsägare och samhälle. Nu måste man bestämma sig, är skogen en resurs som är viktig för skogsbolag och övriga skogsägare?

Jag har hört miljöpartister påstå att turismen är långt lönsammare än skogsbruket, och skogen kan bara stå orörd fram tills den självdör.

Det älgen betar kan då inte vara så kostsamt för skogsägare, då skogen betraktas som så värdelös inom de biologiska rörelserna, och betraktas också av EU, som det viktigaste för att lösa den så kallade klimatkrisen, genom att inte brukas.

Rädda bolag

Att bara rikta in sig på nationalsymbolen älgen, är nog mera beroende på att dum gjorde som dum sa. Ett mycket känt begrepp i Sverige av i dag.

Men jag som äger aktier i flera skogsbolag, tillsammans med alla andra aktieägare, har nog större anledning till att oroas över skogsbolagen i sig, än över det lilla som älgen betar.

För skogsbolagen ger efter för alla byråkratiska påfund av slag de vara må. De bevakar inte ägarnas intressen på ett ansvarsfullt och affärsmässigt sätt, utan verkar vara rädda för något som i vart fall inte har med skog och affärer att göra. 

Biologer och byråkrater

Om detta fortsätter kommer den tillgängliga skogsarealen, det vill säga en av grundstenarna i bolagens möjlighet att bedriva sina verksamheter att begränsas, och företagens värden minskar. Helt utan saklig grund.

Vad göra? Välj bort älgen som hatobjekt, välj EU, balkongbiologer och byråkrater i stället, och fortsätt att göra affärer genom industrin som redan finns.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.