torsdag 27 juni

Opinion

Publicerad 14 mars 2014 - 15:15

Debatt

Debatt: ”Vad hände med det positiva med jakten?”

Foto: Olle Olsson

När jag bläddrar fram sidor på datorns skärm på de svenska jakttidningarnas hemsidor slås jag av att ingenting längre verkar vara speciellt positivt med jakt, eller med att vara jägare. Jag menar – ingenting positivt verkar ju hänt överhuvud taget. Men är det verkligen så?

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Här är några rubriker för att illustrera vad jag menar: Delikatessjäv i vargförvaltningen, Politiker rasar mot verkets bidrag, Varg påkörd och dödad, Stor oro för varg i Ockelbo, Renskötare redo för ”28-skott”.

Jag tror personligen att detta intensiva förmedlande av negativa nyheter är en lite farlig väg att gå. Ska vi få yngre och nyrekryteringar överhuvudtaget inom jägarkåren så har våra jaktliga medier ett stort ansvar.
I ansvaret ligger givetvis att rapportera om vargproblematik, slöseri med skattemedel och när någon råkat skjuta en katt, men inte enbart.

För inte lockar väl rubriker som ovanstående speciellt många att beställa jägarexamensböcker?

Nattsvarta rubriker
De digitala klyftorna håller på att suddas ut och här måste även jägarkårens media hänga med. Nästan hela gruppen 11–20-åringar använder i princip internet dagligen i någon form.

Som lite jaktintresserad 16-åring: Hade du känt att du skulle vilja utveckla ditt jaktliga intresse om du enbart möts av nattsvarta rubriker på nästan alla digitala forum?

Visst. I papperstidningarna har man en hel del fina reportage om härliga jaktupplevelser. Men allvarligt talat. Vi vet ju alla att upplagorna pekar spikrakt nedåt i de allra flesta fall. Ungdomar är ju inte heller direkt storkonsumenter av traditionella tidningar.

Borde man inte börja tänka om en smula här? Det är ju faktiskt betydligt fler läsare på nätet?
Långt ned på Svensk Jakts sida hittade jag dock en story om en ung kille som fällt sitt första lodjur. Han verkade trots allt lite nöjd och glad. Tittar man på resten av nyheterna så verkar det mesta vara kört när det gäller jaktens framtid.

Men så är det väl inte? Är det inte dags att man även börjar lyfta fram lite jaktlycka i tillvaron? Är inte jakten och våra jaktintresserade ungdomar värda det?

Mikael Jägare


På svenskjakt.se finns mycket jaktglädje

Mikael Jägare har en poäng, många jaktliga nyheter är inte särskilt positiva. På något årtionde har jaktnyheterna i takt med ökad vargstam, ökad byråkratisering, fler sabotage mot jakten, med mera, blivit mer negativa.

Nyheter med bäring på jakten har också ökat dramatiskt i antal, och tack vare den snabba nyhetsförmedling som även ett månadsmagasin som Svensk Jakt numera har tillgång till är det inte särskilt märkligt att en följare av vår hemsida tycker att jakten speglas alltför negativt.

Hur det påverkar jakten och hur nyheterna presenteras diskuteras också på redaktionen. Men för oss som är journalister på en jakttidning är det självklart att förmedla dessa nyheter. Vem skulle annars göra det?

Och vad skulle våra läsare tycka om vår journalistik om vi inte berättade om vargtagna hundar, eller granskade hur Naturvårdsverket agerar i jaktfrågor?

Att nyheter är negativa ligger också i sakens natur. Nyheten berättar om det avvikande, om det som vi inte förväntar oss eller tycker oss behöva uppleva.

Mikael Jägare har fel på en viktig punkt. Jakttidningarnas upplagor befinner sig inte i fritt fall, och för huvuddelen av de svenska jägarna är det fortfarande genom tidningarna man får sin information. Tidningarna har alltså, i varje fall ännu, fler läsare än hemsidorna.

Många artiklar med jaktglädje
Men vi håller naturligtvis med om att jaktglädjen är viktig, och på svenskjakt.se finns många exempel på det.
Den som tar sig tid att klicka på kategorierna i underrubrikerna kommer att hitta mängder av artiklar, reportage och annan information som berikar den egna jakten.

Till exempel:

Jakt & Prylar
Tips för effektiv åteljakt på räv? Intresserad av ett nytt vapen, eller nyfiken på hur det går för andra läsare i jakten? Då är Jakt & Prylar din avdelning. Här hittar du jaktberättelser från våra läsare, jägartips, tester och en lista med eftersökstjänster.

Hund
Hundkategorin är full med tips och nyheter från hundvärlden. Tävlingsresultat och intressant statistik blandas med matnyttiga tips, skötselråd och utrustningsartiklar.

Viltvård
Här hittar du viltvårdstips, ritningar, fällor, exempel på hur andra jägare vårdar viltet och artiklar om stödutfodring.

Viltsmak
Kategorin Viltsmak är fylld med det som händer efter skottet.

På sajten hittar du dessutom annonstorget, quiz, Svensk JaktPlay och opinion.

Svensk Jakts redaktion

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Senaste från Annonstorget

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet